2024. október 5., szombat

Bevállalós

Szófigyelő

A magyar nyelvű kereskedelmi tévécsatornák és az internetes portálok egyik kedvelt szava manapság a bevállalós. Leginkább a merész melléknév szinonimájaként élnek vele a beszélők: Annak ellenére, hogy a sztár ennyire bevállalós, van valami, amit sosem próbálna ki. – Dér Heni bevállalós fajta! Vagy mégsem? A délvidéki lány a Megasztárban lett ismert, pár éve már a Sugarloaf énekesnője. – Bevállalós embernek tartja magát, aki mindig megőrzi a három lépés távolságot a bűnözőktől. – Vagy olyan bevállalós, hogy beírd ide az igazi, teljes neved? – Én egy kicsit sem aggódtam, hiszen mindig is bevállalós voltam. – Bevállalós típusnak tartom magam, remélem, itt is megállom majd a helyem. – Bevállalós vagy visszahúzódó csajnak tartod magad? – Te aztán bevállalós csávó vagy...

Gyakran szexuális minősítést fejez ki a bevállalós melléknév, ebben az esetben ’mindenre kapható’ a jelentése, és rendszerint nőre vonatkoztatják: Bevállalós egyetemista lány vár a belvárosban, vagy meglátogat, ha szeretnéd! Nálam mindent kipróbálhatsz! – Bevállalós, belevaló Mirella vár egy kellemes órára szép otthonában a Szent István parknál! Kérésedre meglátogatlak! – Formás testalkatú, szép arcú, bevállalós lány vagyok. Igényes, diszkrét környezetben várom hívásod. – Bevállalós lányt keresek balatoni utazásomhoz.

Esetenként az olyan férfira mondják, hogy bevállalós, aki nem riad vissza a gyermekáldástól: Bevállalós férfiak. Sokgyerekes családot vinni nem könnyű kihívás manapság egy férfinak. – Bevállalós kínaiak. A kínai újgazdagok egyre inkább figyelmen kívül hagyják a Kínában törvényileg meghatározott gyermekszám-korlátozást.

A divat vonatkozásában a bevállalós extravagánsra, különlegesre utal: Retikül laptopok bevállalós nőknek. – A New Yorki és a londoni divathéten megismert férfikollekciók legtöbbje merész és bevállalós. – A felső hajrész ultra rövid bevállalós.

Lehet továbbá bevállalós a nyelvezet (A csatornán megszokott trágárabb, bevállalós nyelvezet is megmarad.), a kanyar (Élvezetes, új pályák; bevállalós kanyarok, gyönyörű táj és remélhetőleg egy kis eső.), a hanglemez (Tóth Vera bevállalós lemezt készít. Szerinte az anyag merőben más lesz, mint a magyar popalbumok többsége: merész és bevállalós, ami vagy bejön, vagy nem.), a fotó (Akadt olyan rajongó nő, aki reményét fejezte ki annak, hogy Péter egyszer még látható lesz egy bevállalós fotón.) stb.