2024. október 5., szombat

Tipróka

Szófigyelő

Ez a becéző hangzású főnév egy olyan természetgyógyászati eszközt jelöl, amely jól kiegészíti, vagy akár helyettesítheti is a talpmasszázst. Eredetileg műanyagleszívással készült 40×60 cm-es műanyag lapról van szó, amely különböző felületeket, elsősorban kisebb-nagyobb kavicsokat mintáz.

Ez a becéző hangzású főnév egy olyan természetgyógyászati eszközt jelöl, amely jól kiegészíti, vagy akár helyettesítheti is a talpmasszázst. Eredetileg műanyagleszívással készült 40×60 cm-es műanyag lapról van szó, amely különböző felületeket, elsősorban kisebb-nagyobb kavicsokat mintáz. Az egyenetlen felületeken való járás, a lépegetés gyakorlására lehet használni, alkalmas a bőrfelületen keresztül érkező ingerek létrehozására és az egyensúlyérzék fejlesztésére. A tiprókának egyik továbbfejlesztett változatában fémtengelyhez csatlakozó kerekekkel egészítik ki a tartós műanyagot, úgyhogy még szórakoztató is. Az embernek az az érzése, hogy kavicsos vízparton jár.

Egyébként -óka, -őke végződésű főnévből már van egynéhány a magyar nyelvben, ezek is rendszerint valamilyen eszközt neveznek meg: állóka, fúvóka, járóka, nézőke, nyalóka, szopóka, tolóka, ülőke stb. Az állóka elsősorban alacsony, székforma, felül is nyitott alkotmányra utal, amelybe beleállítják a kisgyermeket, hogy állni és járni tanuljon, de jelölhet egy-két négyzetméternyi területet körülvevő alacsony, felül nyitott ketrecfélét is, amelynek tetejébe és oldalába kapaszkodva a beleállított kisgyermek állni és járni tanul. Ezt az utóbbi fogalmat járókénak is mondják, eredetileg azonban többnyire csonka gúla alakú, alul és felül nyitott, kerekeken guruló rácsos szerkezet a járóka, amelyben a beleállított és a szerkezetet magával toló kisgyermek járni tanul. A fúvóka fúvóhangszereknek keskeny vagy öblös, általában levehető része, amelyet a zenész szájába vesz vagy ajkához illeszt, és belefújva szólaltatja meg a hangszert. A nézőke lehet optikai készülék irányzó szerkezete, olyan szűk nyílás, amelyen átnézve beállíthatjuk a készüléket, másrészt puska irányzékán levő bevágást is jelölheti, amelynek célzáskor egy irányban kell lennie a célgömbbel. A nyalóka pálcikára rögzített, különféle alakú színes cukorka, amelyet nyalogatva, szopogatva fogyasztanak a gyerekek. Szopókának nevezik a cigaretta hüvelyének a szájba kerülő végén levő, keményebb papírból való vagy parafával burkolt rész, amely gátolja a dohánynak a szájba jutását, és esetleg a füstöt is megszűri, illetve pipaszárnak, ritkábban pedig cigaretta- vagy szivarszipkának a végén levő leszerelhető csövecskét, amelyet szíváskor a szájba vesznek. Pántok közt ide-oda tolható, csúsztatható fa-, vagy vasnyelv a tolóka, amely rendszerint valaminek az elzárására való. Leginkább retesznek, illetve logarlécnek a része. Többnyire a széknek vízszintes lapja az ülőke, de a hagyományos illemhelynek, az árnyékszéknek az ülődeszkájára is mondják.