2024. október 5., szombat

Kanyarpuska

Szófigyelő

Aki még nem hallott a kanyarpuskáról, annak elárulom, hogy olyan lőfegyverről van szó, amellyel takarásban maradva, épületsarok mögül is lehet lőni. Ezt az elmés eszközt izraeliek fejlesztették ki utcai harcok céljaira. A találmány lényege, hogy a puska két részből áll, ezek gömbcsuklóval vannak összekapcsolva, és derékszögben behajlíthatók. A fegyver videokamerával és kristálykijelzővel is el van látva. A kanyarpuskának a csöve tehát nem lágyan kanyarodik, ahogyan korábban elképzelték. Egy ilyen fantáziafegyvert használtak a hatvanas évek egyik sikerfilmjében, a Viva Maria! című francia vígjátékban, amely a mexikói forradalom idején játszódik. A valóságban először orosz mesterlövészek használtak hajlított csövű puskát a második világháborúban, erre a németek válasza egy periszkópos kiegészítő volt, az izraeli kanyarpuska az utóbbit fejleszti tovább. Ezt a kiegészítőt különféle fegyverekre fel lehet szerelni, és ezzel kanyarpuskává alakíthatók át.

A magyar nyelvben már van egy kanyar- előtagú összetétel, ez a kanyarlámpa. A korszerű kanyarlámpás rendszer lényege, hogy egy szenzor figyeli a gépkocsi kormányának állását, és ennek megfelelően mozgatja a világítótestek fénycsóváit.

A kanyarpuska egyébként a szóösszetételeknek abba a csoportjába sorolható, amelyekben nem mutatható ki közvetlen nyelvtani viszony az előtag és az utótag között. A kanyarpuska felfogható mint ’kanyarban működtethető puska’. Hasonlóan bonyolultabb kapcsolatot képvisel a vészfék, a fenékháló, a szárazdajka, a kapcabetyár stb. is

A vészfék főnév főleg vasúti személykocsikon alkalmazott, az utasok által is működésbe hozható fékberendezésre vonatkozik, amellyel vészhelyzetben azonnal meg lehet állítani a vonatot. A fenékháló halászati műszó, a víz fenekén kifeszített vagy a víz fenekén vontatott halfogó hálóra utal. A szárazdajka főnév olyan dajkát jelöl, aki csak ápolja a csecsemőt, de nem szoptatja, tehát mintegy szárazon tevékenykedik. A kapcabetyár főnév többféle jelentést is hordoz. Régen az olyan hitvány, megbízhatatlan betyárra mondták, aki a nála gyengébbekkel erőszakoskodik, gaztetteinek a következményeit másra hárítja, akinek még betyárbecsülete sincs. Ennek alapján más ilyen jellemű emberre is vonatkoztatják, különösen olyan férfira, aki nők futó ismeretségét keresi és helyzetükkel aljasul visszaél. A népnyelv az olyan embert minősíti kapcabetyárnak, aki a nagystílű bűnözőkkel szemben kisebb anyagi jellegű visszaéléseket, vétségeket követ el.