2024. július 17., szerda
KOSZTOLÁNYI-TALÁNY

Idén Pacsirta nyomába erednek a diákok

Idén a március 21-én és 22-én megrendezésre kerülő Kosztolányi Napok témája is – és az ehhez a rendezvényhez kapcsolódó Kosztolányi-talány elnevezésű vetélkedő témája is – a Pacsirta, Kosztolányi Dezső regénye. A vetélkedővel kapcsolatban Hicsik Dóra, a szabadkai Városi Könyvtár könyvtárosa és a Kosztolányi-talány koordinátora elmondta, nemzetközi lesz az idei megmérettetés, mert nemcsak Vajdaságból, hanem Gyuláról és Csíkszeredából is jelentkeztek már, eddig összesen 18 csapat jelezte, hogy részt venne a különleges, városban portyázó vetélkedőn.

– A Pacsirta regény fogja kalauzolni a diákokat a városban, s a regény alapján persze megvannak azok a helyek, ahova a diákoknak el kell jutniuk és különböző feladatokat kell megoldaniuk a háromtagú csapatoknak. Korabeli újságok és térképek segítségével kell rájönniük, hogy milyen útvonalon jártak Pacsirtáék, és ezen az útvonalon kell teljesíteniük a feladatokat. A ma Szabadkájában kell felfedezni 1899 Sárszegét. A felkészüléshez persze szükséges, hogy elolvassák a Pacsirtát – hallottuk Dórától, aki hangsúlyozta, a vetélkedésben nem az idő és a helyszínek megtalálásának sorrendje lesz a meghatározó, tehát nem az fog számítani, hogy melyik csapat oldotta meg előbb egy-egy helyszínen a feladatot, hanem a teljesítmény lesz a döntő.

A vetélkedőt immár harmadik évben szervezik meg, és éppen ezért új helyszíneket kell keresni, hogy ne ismétlődjenek évről évre a helyszínek és a tematika sem. Így minden évben más feladatokat és ehhez kapcsolódó helyszíneket kell találni. Az előző években Kosztolányi élete volt a téma, most a Pacsirta, s így a regényből fakadóan az eddigiektől eltérő helyszínek is bekerültek a vetélkedőbe.

A Kosztolányi-talány című vetélkedő ezúttal a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában (CULTRAIL – HUSRB/1203/222/113)” című Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részét képezi. A Kosztolányi-talányra március 21-én Szabadkán, majd 22-én kirándulás keretében Szegeden kerül sor. A közös szakmai projektumot a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság, melynek alapítói a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia, és a szabadkai Városi Könyvtár valósítja meg.