2024. július 17., szerda

Te is szöjögös vagy?

A Szent Johanna gimi mozgalommá nőtte ki magát – Leiner Laura nagy sikerű könyvsorozata mindennapos téma a fiatalok körében, a könyvtárakban listára kell iratkozni, ha a könyvhöz akarunk ju

A szöjögössé válás futótűzként terjed a fiatalok körében, és nemcsak a magyarországiak, hanem bizony a vajdaságiak körében is. Leiner Laura A Szent Johanna gimi című könyvsorozatának egy-egy darabja ott lapul ma már szinte mindenki táskájában, főleg a lányokéban, de lassan már a fiúk is megfertőződnek. A szünetekben ez a könyv sokszor beszédtémát ad, barátságok szövődnek, sőt – mivel a könyvben egy olyan osztályközösségről van szó, ahová legtöbben szívesen tartoznának – összetartóbbá kovácsolja az osztályokat. Hogy ez valóban így van, azt Lukács Ramóna, a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola hetedikes tanulója is megerősítette. Az osztályukban két lány kivételével már mindegyik lány szöjögös, azaz olvassa A Szent Johanna gimit, beszélnek róla, azonosulnak a szereplőkkel, vágynak a francia tagozatos gimibe és persze nagy erőkkel szurkolnak, hogy Reni, a visszahúzódó, iskolaújságot író lány és Cortez, a suli legmenőbb pasija egymásra találjon. Elindult A Szent Johanna gimi saját közösségi oldala is. A www.szjger.hu vituális gimijébe immár bárki beiratkozhat, osztályfőnököt, osztályt választhat, barátkozhat a többi rajongóval, beszélgethetnek a könyvről, a saját osztályaikról és szinte bármiről, ami ezt a korosztályt érdekli.

– Az egyik magyarórán az volt a feladatunk, hogy mutassuk be a kedvenc regényünket. Az egyik osztálytársunk A Szent Johanna gimit mutatta be, akkor keltette fel az érdeklődésemet, felfigyeltem rá. Mentem is a könyvtárba, de nehezen lehet ráfutni, szinte sosincs bent a könyv. Én először a hatodik kötetet olvastam el, mert azt találtam meg a könyvtárban – mesélte Ramóna – Ez egy gimnáziumban játszódik, de leginkább ez egy szerelmi történet, Reni és Cortez (Antai-Kelemen Ádám, csak így becézik, mert tud spanyolul) szerelméről szól. Reni visszahúzódó, nem menő lány, az iskolaújságot írja, Cortez pedig az iskola legmenőbb fiúja, akibe Reni is szerelmes. Azért szurkolunk, hogy összejöjjenek. De az osztályközösségről is szól a könyv. Sokféle szereplő van. Dave és Macu a hackerek, Andris és Robi kockák voltak, de a harmadik résznél átmentek rockba, Gábor és Jacques (francia cserediák) visszahúzódóak, csendesek, végül sulirádiósok lesznek és megszeretik őket. Ott van Kinga is, aki nem tud veszíteni, Virág, aki emós, de gy csalódás miatt hippi lesz. Zsolti a poéngyáros. Ricsi a deszkás, Cortez legjobb barátja. Nem mindenkit szeretünk, a másik osztályba járó Tamara és Edina is szerelmes Cortezbe és Reni elől próbálják elhappolni. Teljesen hihető a történet, olyan dolgok vannak benne, amelyek velünk is megtörténhetnek, ami egy iskolában megtörténhet. A mi osztályunkból talán két lányt nem kapott el még ez a láz, de sokan olvassák, a barátaim mind olvassák. Inkább lányoknak szóló könyv, de most már lassan a fiúk is képben vannak, ők is tudják, hogy miről van szó. A közösségi oldalra nemrég én is feljelentkeztem, lehet chatelni, beszélgetni, elmondjuk, hogy azon szomorkodunk, hogy a nyolcadik kötet az utolsó, és sajnos teljesen le van zárva a történet, tehát tényleg az utolsó. Hogy miért jó olvasni ezt a könyvet? Talán azért, mert mindenki szeretne egy ilyen osztályba járni, egy olyan közösség ez, amelyhez mindenki tartozni szeretne. Azt érzem, hogy a mi osztályunkban a lányok jobban összekovácsolódtak a könyvnek köszönhetően, és sok barátság is szövődött, mert ez a könyv jó beszédtémát ad.

Ahogy megérdeklődtük, a szabadkai Városi Könyvtárban szinte sosincs bent a könyv, amint visszakerül egy-egy kötet, máris lecsapnak rá, szinte szó szerint kézről kézre járnak a könyvek, s aki biztosan hozzá akar jutni, annak legjobb feliratkozni a listára. Bár az egy-egy kötetre várók listája olykor akár 20 névből is áll.

Néhány évvel ezelőtt a Harry Potter könyvek hozták lázba az olvasókat, s végül e könyvsorozat is bekerült a házi olvasmányok közé választható könyvként. Ramóna elmondása szerint A Szent Johanna gimi mellett jut idő ugyan a kötelező olvasmányok elolvasására is, de az biztos, hogy a diákok örülnének annak, ha ilyen kötetek is helyet kaphatnának a házi olvasmányok listáján a Tüskevár, az Egri csillagok, az Ábel a rengetegben, a Copperfield Dávid mellett.

 A Szent Johanna gimi Leiner Laura nagy sikerű könyvsorozata, a napokban jelent meg az utolsó kötet, a nyolcadik, amely lezárja annak a giminek a történetét, ahova mindenki szívesen járna, elvarrja azon közösség szálait, amely közösségbe bárki szívesen tartozna. A könyvsorozat egy budai francia tagozatos gimnázium mindennapjaiba vonja be az olvasót. A főszereplője Rentai Renáta, aki naplót ír a történésekről, barátokról, szerelmekről, buktatókról és sikerekről.