2024. október 5., szombat

Összeromlik

SZÓFIGYELŐ

Aránylag ritkán használatos az összeromlik ige, amelynek ’minden részében rommá válik, épségét elveszti’ a jelentése. Eredetileg olyan emberi alkotásokról (ház, bútor, gép, eszköz stb.) mondják, amelyek eredeti rendeltetésükre alkalmatlanná lesznek. Például: Sajnos, ahogy rálépett a lépcsőre, az azonnal összeromlott. – Ha 9 hó múlva mégis egy ily gondosan épült kavicsolt út összeromlik, a fennebbi állítás alaposságában hinnünk kell. – Szalárdi vagy Cserei elvezetik őt a házhoz, mely már rég összeromlott.

Leginkább átvitt értelemben fordul elő: A török hadsereg összeromlott, az északi várvonalukat áttörték. – Nagyon összeromlott lelkileg, de mire hazaért, illetve a bejelentett címre, a tárca már ott volt a levélszekrényben. – Azt hittem, hogy az úgynevezett hangulatom az mindig ugyanolyan, de most csakugyan nagyon összeromlott. – És végtére: összeromlott-e, vagy csak meggyengült ezen két ellenkező irányú mozgás közt, a Magyarországon lakó népiségeknek politikai nemzetisége? – Ha a világ összeromlana körülötte és a végítélet harsonái zengenének is, ő akkor sem tudna kiszállni ebből az ágyból. – Ez az eposz nekem olyan, mint a tündérálom, a Petőfi-vers maga, hitem tündérképzet volt, ami aztán összeromlott és elkorhadt.

A mai sajtónyelvben és a tudományos stílusban is olykor megjelenik ez a patinás ige: Pristinában időközben összeromlott a vádhatóság, a koszovói államügyészség nevetséges tákolmánya. (Magyar Nemzet) – Gyönyörűen végigvezetett román támadás, de a tizenhatoson belül összeromlanak. Igazi csatatérré vált a pálya az utolsó percekben, (Litvánia–Románia mérkőzés) – Gyorsan felnő, de épp oly gyorsan is összeromlik; ganéjon, ganéj helyén, ganéjozott földön v. korhadó fán seregesen szokott nőni. (Ganéjgomba – lexikoncikk) – Ha keverednek egyéb táplálékokkal, akkor a táplálást már nem tudják kifejteni olyan hatékonyan, mivel összeromlanak méreganyagok kíséretében az egyébbel. – A kufárokra pedig nem lehet számítani, mert egy riadás, s étlen hagyják a tábort; aztán a sereg és a szerencsés előmenetel összeromlik. (Széchy Károly: Gróf Zrínyi Miklós)

Régebbi és újabb irodalmi szövegekből is idézhetünk néhány példát: „Ki utat nem talál, bástyán aláugrik, / Kinek keze, lába, feje öszveromlik, / Kevés az törésre bástyán találkozik; / Heában Demirhám maga tusakodik.” (Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem) – „Kisbicskával, kalapáccsal veszkődnek hogy kireperálják, megerősítsék; úgy járnák vele, hogy egyik is meg a másik is egészen összeromlik, kiesik.” (Szép Ernő: Dali dali dal 2.) – „Aki miatt összeromlik / A világnak humora. / Mindig marad magnak kettő. / Slendrián vagy, jó Teremtő / Se alapos, se figyelmes. / Vagy talán csak túl kegyelmes.” (dalszöveg)