2024. október 5., szombat

Lájtos

SZÓFIGYELŐ

Az angol light (’könnyű’) melléknév bekerült napjaink magyar szóhasználatába, a bizalmas stílus egyik kifejező eszközévé vált, azzal, hogy a beszélők rendszerint -s képzővel ellátva élnek vele.

Leginkább könnyű, nem megterhelő étel, ital minősítésére szolgál: Lájtosat szerettem volna csak enni. – De én lájtosat kérek! – Ebédre valami lájtosat kéne enni. – Úgy sütnék, de csak valami lájtosat! – Lájtosat egyél, mindent lehet, de mértékkel! – Délután, este már csak valami lájtosat igyál! – Estére eszel valami lájtosat, az még nem nagy gond, én úgy gondolom ... – Most valami lájtosat keresek, mert utálok megszabott étrend szerint kajálni. – Ma a nagy melegre való tekintettel csak valami lájtosat kívántam, így csináltam tonhalkrémet. – Barátaim, jó étvágyat az ebédhez, valami lájtosat fogyasszatok, mert jön a szilveszter! – Aki "lájtosan" szereti, annak a szódával való "házasítást" ajánljuk!

Sokan a nem megerőltető testmozgást, sportolást nevezik lájtosnak: Pénteken már akartam tornázni valami nagyon lájtosat, de nem volt időm, ma viszont nekiálltam. – Robival ketten eldöntöttük, tekerünk egy "lajtosat". – Tegnap Nazabikerrel tekertünk a Ligetben egy lájtosat. – Nyomtunk egy lájtosat, feltekertünk, hát ... meg nem mondom meddig, talán Pomázig. – Kedden kocogtam egy lájtosat, de még nem akarom nagyon terhelni, nehogy felszakadjon a seb. – Én szeretek búvárkodni, persze csak úgy lájtosan. – Haskötővel mozogtam lájtosan, de nem nagyon ment. – Nekem anno azt mondta az orvos, az első nap kell feküdni, utána lájtosan lehet mozogni és sokat sétálni. – Ma már nem csak olyan lájtosan sportolgatnak, mint az én időmben.

A „lájtosság” egyéb könnyed tevékenységre is kiterjedhet: Este söröztünk egy "lájtosat", megbeszéltük az elmúlt napot. – Ma este bulizunk egy lájtosat itthon. – Későbbre halasztom, hogy lájtosan vagy keményen bíráljam a hazudozást. – Csak „lájtosan” önképzik magukat a mélyen tisztelt munkavállalók. – Kissé lájtosan fogalmaztál! – Mindenesetre most nagyon lájtosan megyek vele, ha mégis vason lenne a betét, legalább a tárcsát ne tegye tönkre. – Ha csak lájtosan fékezek, akkor "nyikorog" vagy "csikorog" a fék.

Olykor a csendes, nyugodt történésre, könnyű dologra vonatkoztatják a szóban forgó melléknevet: Szólt még a zene, de már csak úgy »lájtosan«, mert ez egy »nagyparti« volt, mindenki kipörgött már. – Lehet, hogy lájtosan esni fog, és lesz némi saracska. – Az emberek kimennek a természetbe, vagy otthon a kertben megrakják tüzet, aztán így lajtosan elvannak. – Na, Gazsikám, a feladat első része lájtos. – Remélem, hogy megússzuk ilyen kis lájtosan a dolgot!