2024. október 5., szombat

Súlyoz

SZÓFIGYELŐ

A súlyoz ige régebben nemigen volt önállóan használatos a köznyelvben, az értelmező szótárak nem is jegyezték, csak származékokban fordult elő: egyensúlyoz (’egyensúlyi helyzetbe juttat’, ’hatástalanít’), ellensúlyoz (’hatást kiegyenlít’), hangsúlyoz (’nyomatékosabbá tesz’).

A szaknyelvek a régi latin eredetű ponderál ige helyett használják a súlyoz igét. Jelentése rendszerint ’megterhel, mérlegel, arányosan eloszt’: Az echó generálását különféle impulzusszekvenciák végzik, melyek a három paramétert különféle mértékben súlyozzák. – A SULYKIN nevű 3 dimenziós változó településtípus szerint nem súlyoz.– A BUX index kiszámolásához a BUX kosarat veszik figyelembe, amely 12 db részvényt súlyoz, különböző százalékkal. – A fogyasztói árindexet úgy számolják ki, hogy egy előre meghatározott tartalmú kosár árváltozását átlagolják; a kosár összetevőit fontosságuk szerint súlyozzák. – Az egyes piacok illetve vállalatok tőkeereje alapján súlyozzák az egyes részvények árfolyamindexeit. – Több minta összetevésekor az egyes minták középértékeit a megfelelő minták elemszámával súlyozzák. – Együtt mérik a különféle csípős anyagokat, és azok koncentrációit a csípősségük intenzitásával súlyozzák. – Ebben az új osztályozási rendszerben az egyes eredményeket súlyozzák, és így alakul ki az elemzés végeredménye. – Ez a módszer a cégek piaci értéke alapján súlyoz.

A köznyelv a latolgat vagy a mérlegel ige helyett él újabban a súlyoz igével: Én is súlyozok. Vannak fontos, és kevésbé fontos vonulatok. ­– Fontos a sorrend is, mert aszerint súlyozok. – Minden szempontot súlyozok, azaz olyan arányban veszem figyelembe, ahogy a fenti százalékok mutatják.– Vajon milyen az a közterület-felügyelet, mely „súlyoz", hogy mikor, kit és miért szankcionál, vagy nem szankcionál ugyanazon cselekményért. – Mi a tapasztalat: a bankok mi alapján súlyoznak manapság a hiteligényléskor? – Könnyebben súlyozok különböző helyzetekben, és talán biztonságosabban lépkedem azon az úton, amit megálmodtam magamnak. – Véletlenül jöttünk rá Frankkel: a Google súlyozza az eredményt az országodtól függően, akkor is, ha explicit megmondod neki, hogy ne tegye. – Mi alapján súlyoz a kedvenc keresőnk algoritmusa?

A súlyoz ige olykor konkrét ’súllyal terhel’ jelentésben is előfordul: Tehervagonokkal súlyozzák a vasúti hidakat az árvizes területeken. – A háló lazán, függönyszerűen lebeg a vízben, alját nem súlyozzák, legfeljebb egy-két sort vastagabb fonalból kötnek. – A kifaragott műcsalik testét hőkezelik, majd a testet teljes hosszában huzalozzák, és megfelelően súlyozzák.