2024. október 5., szombat

Feketemunkás

SZÓFIGYELŐ

Az utóbbi időben mind gyakrabban olvashatunk olyan mondatokat a sajtóban, amelyek a feketemunkás főnevet tartalmazzák. Például: Több mint kétszáz feketemunkás bukott le a hétvégén. – Kevesebb feketemunkást, de sokkal több szabadságolással és bérfizetéssel trükköző munkaadót talált az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet. – Félezernél több feketemunkást találtak, és sok helyen az volt a gond, hogy nem tartották be a munkavédelmi szabályokat. – A 2008-as adatokhoz képest Szlovákiában némileg csökkent a feketemunkások száma 2009 második felében. – Bár csak néhány hónapja vezették be az alkalmi munkavállalásra vonatkozó új szabályokat, máris kevesebb a feketemunkás. – Felmérések szerint a munkanélküliség növekedésének és a járulékok növekedésének köszönhetően egyre több a feketemunkás. – A munkaügyi ellenőrzéskor a szabálytalanul dolgozók közül minden második feketemunkás. – A munkanélküliség és a munkáltatói járulékok növekedése miatt egyre több a feketemunkás Romániában.

A feketemunkás olyan munkavállaló, akinek nincsen munkaszerződése, és aki után a munkáltató nem fizet járulékot. Azzal, hogy a munkáltató zsebből fizeti a munkavállalót, részben a társadalmi közösséget károsítja meg, hiszen nem járul hozzá a társadalmi tevékenységek (egészségvédelem, közoktatás, művelődés stb.) finanszírozásához, részben a többi munkavállalót, mivel csökkenti a munkalehetőségeiket, részben pedig magát a feketemunkást, ugyanis megfosztja a szociális és a nyugdíjbiztosítástól.

A fekete melléknévnek már korábban kialakult illegális tevékenységre utaló szimbolikája, a bizalmas szóhasználatban a feketén a kereskedelmi szokások, rendelkezések kijátszásával, főleg a megengedettnél sokkal magasabb áron való készítésre, eladásra, fuvarozásra, szállításra, vásárlásra, vételre vonatkozik. A feketézik igeésa feketézés főnév nemcsak a feketekávé fogyasztásával van kapcsolatban, hanem az előbbi ’feketekereskedelmet folytat, vmivel feketén üzérkedik’, az utóbbi pedig ’feketekereskedelem, feketén való kereskedés’ jelentést is hordoz. A feketekereskedelem nem más, mint engedély nélkül, zugban folytatott kereskedelem, a feketepiac a törvények és a korlátozó rendelkezések kijátszásával titokban folytatott adásvétel, a feketefuvar pedig ’közületi gépkocsival vagy hivatásos gépkocsivezető által vezetett magán gépkocsival, esetleg más járművel a tulajdonos tudta és engedélye nélkül végzett fuvar a gépkocsivezető saját hasznára’. Néhány évtizeddel ezelőtt a feketevágás főnév is használatban volt, vágóállatoknak a korlátozó rendszabályok kijátszásával, engedély nélkül, titokban való levágására utaltak vele.