2024. október 5., szombat

Stylist – stiliszta

SZÓFIGYELŐ

Viszonylag új keletű szakma vagy inkább hivatás a stylist. Ez a foglalkozás azon az igényen alapul, hogy mindenki olyan megjelenésű legyen, amilyen az egyéniségének és az alkalomnak is megfelel, tehát legyen stílusa. A stílus az öltözködésre, a frizurára, a sminkelésre, a viselkedésre egyaránt vonatkozik. A stylist vagy stílustervező leginkább azzal foglalatoskodik, hogy a megbeszélt alkalomhoz megfelelő stílusban öltöztet személyeket, attól függően, hogy a megbízó mit akar kifejezni, képviselni a megjelenésével. A stylistnak jó emberismerete és kommunikációs készsége kell, hogy legyen, szükséges számára a korszerű műveltség és a művészeti ágak ismerete, munkájához nagyfokú kreativitásra és empátiára van szükség. Ismernie kell a kor divatirányzatait, az új alapanyagokat, a szín- és a formatrendeket. A stylist együttműködik divat- és öltözéktervezőkkel, divatszerkesztőkkel, sminkesekkel, hajszobrászokkal, fotográfusokkal stb.

A divatbemutatókon, a divatfotózásokon, a médiában dolgozó stylist úgy rakja össze a ruhadarabokat, hogy erőteljes hangulatuk, stílusuk legyen. Ne legyenek szokványosak, hanem megdöbbentőek, extrém módon elegánsak vagy hanyagok. A stylist beleviszi a munkájába saját egyéniségét és kreativitását, tehát alkot. Vele szemben az öltözködési tanácsadó nem alkot, hanem egyszerűen csak kívülről szemléli az alanyt, tanácsot ad neki, megpróbálja kinyomozni, feltárni az egyéniségét, és segíti az alkatához leginkább illő ruhadarabok megválasztásában. Szabályokat alkalmaz, de nem rúgja fel őket, ahogyan a hatás kedvéért a stylist tenné.

A stylist-tanfolyamok hallgatói a képzésük során kapott ismeretek és gyakorlatok után végzettségüknek megfelelően személyi stylistként, stílustanácsadóként, divat- és reklámfotózáson, divatújságoknál, valamint a médiában helyezkedhetnek el, de lehet belőlük esküvői stylist vagy enteriőr stylist is.

Terjedőben van a stylist megnevezés analóg magyar megfelelője, a stiliszta. Hagyományosan íróművészre vagy más olyan személyre utal, aki művészi színvonalon fogalmaz, illetve akinek stílusa van, de divatművészre is lehet utalni vele. A stylistot arculattervezőnek is nevezhetnénk, mivel valakinek vagy valaminek lényegét kifejező külső megnyilvánulását, jellemző külső képét, látható részét alakítja ki, tervezi meg.