2024. október 5., szombat

Nagymamázik

SZÓFIGYELŐ

Az utóbbi évek bizalmas szóhasználatában bukkant fel a nagymamázik ige, általában babakorú gyerekükre vonatkoztatják a szülők, arra utalva, hogy a nagyanyjánál tartózkodik, rá van bízva: Hétvégén nem volt itthon a nagyobbik fiam, nagymamázott, a férjem is fogyózik velem, így főznöm nem kellett. – Igen, házastársak vagyunk, és van egy két és fél éves gyerkőcünk is, aki most nagymamázik, és csak holnap találkozik a szüleivel. – Akkor is dolgozhatunk, ha a kicsi alszik, vagy nagymamázik, persze, csak ha nem vagyunk időhöz kötve. – Nagymamázott a nővérével együtt, és senki nem figyelte, hogy mit csinálnak. – A nagylány nagymamázik. Én a fiúkkal tök jól elvagyok. A pihenőnap ellenére gazoltunk a kertben. –– Boti ma nagymamázott, én meg délelőtt elintéztem, amit kellett délután, meg csavarogtam a barátnőmmel.– Tegnap nem voltunk kint, mert Blanka nagymamázott. – Délután Bori nagymamázott, én vásároltam, 5-től viszont már együtt játszottunk. – Tegnap kicsi fiam nagymamázott. Reggel elvitte az apja, és délután érte mentünk. A mama és a papa el volt tőle ájulva, hogy milyen jól viselkedett. – A gyerek meg nagymamázott éppen, amikor megszületett a döntés.

A beszélők gyakran azt is közlik, mennyi ideig tart a nagymamázik igével jelölt cselekvés, mégpedig időhatározóval vagy határozói értékű tárggyal, vagy pedig mindkettővel, illetve időhatározói mellékmondattal: Hétvégén Bálint nagymamázott, míg mi itthon a lakást glancoltuk. – És Peti is elégedett lehet, mert egész nap nagymamázott. – Andris alszik, 11-től nagymamázott, mi meg Picurral wellnesseztünk egy pár órát Gödön. – Oviban most őszi szünet van. Ennek örömére Olivér szombattól keddig nagymamázott vidéken. – Még nem tudom, hogyan lesz megoldva, vagy addig a párom viszi el a kisfiamat csavarogni, vagy nagymamázik addig egy kicsit. – Hétvégén egy napot kizárólag nagymamázik, ilyenkor együtt ebédelek a férjemmel. – Mózi ma délután kicsit nagymamázott, én meg végre valahára befejeztem az adventi kalendáriumát. – Tegnap délután például nagymamázott egy nagyot, míg mi egy kiállításra mentünk. – Addig kellett megoldani, amíg ő nagymamázott.

A nagymamázik igei állítmány olykor nem meghatározott személyre utaló alanyhoz kapcsolódik: Csipet-csapat nagymamázik. Én meg úgy terveztem, hogy majd megnézem az Órákat, ami már vagy két hete hánykolódik a többi dvd között. – Érdekesség, hogy csak a mostani két hétben tudok munkahelyen játszani (amúgy nem engedik, nincs net), és a család két hétig nagymamázik. – Nyáron persze mindenki jön-megy, nyaral, táborozik, nagymamázik. – Úgy tűnik, mindenki nagymamázott.

A nagymamázik ige elevenségét mutatja, hogy néha maga a gyerek is él vele: „Dani nagymamázik” felszólítással magához ragadja a telefont, ha megtudja, hogy én vagyok a vonal végén – meséli egy nagyanya.