2024. október 5., szombat

Hogylét

SZÓFIGYELŐ

A hogylét főnév hagyományosan rendszerint birtokos személyraggal fordul elő, és arra a kérdezett vagy felderített tényre vonatkozik, hogy a személyraggal megjelölt személy hogy van, milyen az egészségi állapota. Általában beteg hogylétéről vagy hogyléte felől szokás érdeklődni, tudakozódni. Ez a szó nem különösebben szokatlan alkotás, hiszen több más olyan főnév is van, amelynek a lét az utótagja: ébrenlét, egyedüllét, együttlét, erőnlét, fennlét, hollét, itthonlét, ittlét, jelenlét, jobblét, jólét, jóllét, készenlét, kilét, közellét, meglét, nemlét, otthonlét, ottlét, öröklét, rosszullét, távollét stb. Ezek többnyire azt az állapotot fejezik ki, amelyben van valaki, illetve azt a helyet, ahol tartózkodik, vagy arra utalnak, hogy egyáltalán létezik.

A hogylét főnévnek a mai használatában az a különleges, hogy már nem korlátozódik a személy testi, egészségi állapotára, hanem lelkiállapotot, közérzetet, sőt anyagi helyzetet is kezd kifejezni: Akként vélekedem, hogy a hogylét kérdését voltaképpen bölcseleti kategóriává kellene fejleszteni. - Hát ez a mai hogylét se rossz ám, ilyen verőfénnyel megspékelve. - Korrekt ez a hogylét, és az időjárással is kiegyezhetünk, hogy hibáktól mentes. - Az általános gazdasági vélekedések mellett a lakosság „hogylét”-ét jól jellemzi a fogyasztás várható csökkenése.

A hogylét jelentésének az anyagi helyzetre való kiterjesztése feltehetően összefüggésbe hozható a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cégnek és a Figyelő gazdasági hetilapnak a lakosság gazdasági hangulatát mérő kutatásaival. A kutatócég háromhavonta 1500 fős reprezentatív mintán felmérést készít a lakosság körében, arra keresve a választ, hogy milyennek ítélik meg saját gazdasági helyzetüket és az ország állapotát a magyarok. A felmérés neve Szonda-Figyelő Hogylét-index. A válaszadók egyrészt saját pénztárcájuk jelenlegi állapotáról, illetve anyagi helyzetük várható jövőbeli alakulásáról mondanak véleményt, másrészt az ország gazdasági helyzetéről alkotott képükről is beszámolnak. A felmérésekből eddig az derült ki, hogy az emberek meglehetősen szűkösnek ítélik anyagi lehetőségeiket, és sokuk szerint az ország gazdasági helyzete romlik.