2024. október 5., szombat

Hasitasi

SZÓFIGYELŐ

Ikerszónak, azaz tágabb értelemben véve mellérendelő szóösszetételnek tűnik a hasitasi , pedig nem az, hanem éppen alárendelő összetétel, a hasi előtag minőségjelzője a tasi utótagnak. A hasi a has főnévből -i képzővel alkotott melléknév, tehát egészen szabályos képzésű szó, a tasi viszont a táska főnévnek afféle becézett alakja a bizalmas szóhasználatban (mint amilyen a csoki, a süti, az ovi, a nagyi, a doli stb.). Maga a hasitasi szintén bizalmas stílusminősítésű, voltaképpen szleng szó, az övtáska megfelelője (hasra helyezhető táskafajtára utal). Hasznos kistáskáról van szó. Sokak szerint nem valami elegáns viselet, azonban nagyon praktikus dolog, segítségével az ember gond nélkül magával viheti értéktárgyait, dokumentumait, pénzét stb., nem kell tartania attól, hogy valahol ottfelejti, vagy valaki eltulajdonítja őket.

A hasitasi viseleti darabként gyakran foglalkoztatja a beszélőket: Hiányolok egy hasitasit a srácról. – Azon az estén fekete suhogós bemcsit, hasitasit és testhezálló, ujjatlan halálmetál pólót viselt. – Rihanna hasitasit és a mostanában ismét menő bakancsot, míg Katy combig érő csizmát és nagyméretű, aranyszínű tatyót választott. – Ne hordj hasitasit, mert egyálatlán nem szexis. – Arra gondoltam, hogy nem szeretnék arra a szintre eljutni, amikor kutyás fehérneműt hord az ember. Megelégszem a pólóval, pénztárcával, hasitasival ... – Ha én hasitasival vagyok, az azt jelenti, hogy bulizni mentem. – Te fiú vagy? Akkor miért nem hasitasit hordasz inkább? – Nem hordok hasitasit, övklipszet a telónak és fóliát se.

Az övtáska, vagyis a hasitasi beszerzése is kiemelt témaként jelenik meg: Hasitasit szeretnék, vagy szép rozsdabarna autóstáskát! – Vegyél egy jó nagy hasitasit! – Kétrészes cikkünk apropóját az adta, hogy a következő tavaszra visszatérnek az övtáskák, más néven a hasitasik. – A Blackhawk hasitasik közűl a közepeset ajánlanám. – A Gucci, a Prada és Marc Jacobs már több éve felfedezte, milyen lehetőségek is rejlenek a hasitasiban.

A hasitasi hátrányai jutnak kifejezésre a következő mondatokban: A hasitasik leginkább a balatoni vízibicikli-kölcsönzésből élő pocakos urakat juttatják az eszünkbe. Látod azt az embert, Fecóka? Azt a pocakosat, hasitasival? – Lehet valaki sovány vagy normál alkatú, de tök zsíros beépített hasitasival. – Hasitasival ez a produkció egy cseppet nehezebb. – Aki hasitasiban készült egészalakos családi fotót tesz be az önéletrajzba, vajon milyen munkát ad ki a kezéből? – A lányok miért nem fordulnak meg a fiúk után?. ... mert gázok, mert susmusmackóban vannak hasitasival, vagy mert rajság van egy kilós fuxal a nyakban ...