2024. október 5., szombat

Tetkó

SZÓFIGYELŐ

Feltehetően a börtönszlengből került a közszlengbe a tetkó főnév a tetoválás bizalmas stílusú megfelelőjeként. A tetoválás művelete során valamely ábrát, írást úgy rögzítenek az embernek a testrészén, hogy a bőrbe apró lyukakat szúrnak, és ezekbe festékanyagot juttatnak. Már egy jó ideje nemcsak börtönviselt személyek viselnek tetoválást a testükön, hanem olyanok is, akik kedvtelésből tetováltatnak magukra olyasmit, ami fontos a számukra. Mivel a tetoválást nem vagy csak nagy üggyel-bajjal lehet eltávolítani a bőrről, kellemetlen lehet annak, akinek megváltoznak az életkörülményei, a nézetei, a kapcsolatai stb. Van azonban a testfestésnek egy enyhébb változata is, a hennázás, amelynek fekete vagy barna rajzolata csupán néhány hétig marad meg a bőrön. A tetkó megnevezés számos esetben ilyesmire utal.

A tetkó főnév gyakran jelenik meg hírességek vonatkozásában, említése hozzájárul imágójuk növeléséhez: Új tetkót villantott Rihanna! – Lindsay Lohan tetkót újított. – Theo Walcott új tetkót kapott. – Miley pasit és tetkót is újított! – A Szilveszter éjjel sztárja új filmjén kívül mást is bemutatott Tokióban: vadi új tetkóját! – Hajós egyedi tetkót álmodott meg magának. – Rengeteg chat kérdésre válaszolt az X-Faktor kiesője, Kováts Vera, miközben egy helyes tetkót is rajzolt magának.

A híresség tetoválási témaként is szolgálhat némelyek számára: Rebecca Black-tetkót csináltatott egy rajongó. – Ki lenne képes tetkót csináltatni Britney-ről?. – Neked melyik Eminem tetkó tetszik? – Melyik a leggázabb sztár-tetkó?

A tetkó szót olyan mondatok is tartalmazzák, amelyekben tetoválási, testfestési tervekről vagy problémákról történik említés: A lány szeretett volna egy kocsit és egy tetkót a szülinapjára. – Milyen tetkót tudnál magadon elképzelni? A hátamra nem szeretném, mert minek csináljak olyan tetkót, amit nem láthatok - nem másoknak, magamnak szánom a tetkót. – Szeretnél tetkót a nyelvedre? – Ha valaha tetkóm lenne, ilyen lenne. – Én is gondolkoztam már azon, amikor még nem volt tetkóm, hogy egy malac lesz rajtam. – Tök jó lesz az új tetkóm, és ismét egy csodálatos lány fog varrni. – A hátadra illetve a popsi fölé nem tervezel valami szép virágos tetkót? – Ilyen tetkóm lesz hamarosaaan! – Kezd kifakulni a tetkóm, mi a teendő? – Szerintetek ciki, ha két lány egyforma tetkót csináltat ugyanarra helyre?

A tetkó főnév előfordulásának gyakorisága mintegy harmada a tetoválás főnév gyakoriságának. Ehhez azt is figyelembe kell venni, hogy a tetoválás nemcsak az eredményt, az alkotást jelöli, hanem azt a műveletet is, ahogyan készül. Másrészt a tetkó szó nem mindig utal igazi, tűvel készített tetoválás eredményére, gyakran csupán hennát jelöl.