2024. október 5., szombat

Barrikolt

SZÓFIGYELŐ

Borra mondják újabban azt, hogy barrikolt: Az intenzíven barrikolt chardonnay kétségtelenül kézenfekvő választás volt a füstölt hal mellé – bár néha csel után jobban esik a gól. – Enyhén barrikolt chardonnay illik hozzá. – Ezt a viccet még egy huszadrangú tv showban is kínos volna elsütni, egy ilyennek barrikolt bort inni pedig költői túlzás. – Ez a bor azoknak szól, akik nem akarnak feltétlenül barrikolt caberne-t inni, viszont egy kékoportónál azért többre vágynak. – Az utóbbi időben különösen a rosé vált népszerűvé, de barrikolt kékfrankos boraink is egyre keresettebbek. – Pincéje egyik büszkeségét, egy 2008-as barrikolt zweigeltet ajánlja a figyelmünkbe. – Jómagam a 2006-os, barrikolt kéknyelűbe vagyok szerelmes, ez a bor júniusban maga volt a csoda, – A vörösök közül is a könnyű, zamatos, szigorúan nem barrikolt borok bizonyultak pompásnak a pompos mellett. – Koncentrált, tömör, finoman barrikolt bornak szántam. – Beharangoztam reduktívként, majd a kóstolók néztek rám, hogy hát ez meg mit beszél, nem ért hozzá biztosan, ez bizony barrikolt bor.

Ahhoz, hogy ezeket a mondatokat megérthessük, tudnunk kell, hogy a barrikolt minősítés mögött egy sajátos eljárás rejtőzik, mégpedig a bornak kiégetett kis tölgyfahordóban való érlelése. A barrikolást főleg a minőségi vörösborokon alkalmazzák. Eredetileg csak a szállítandó bort töltötték a kis tölgyfahordókba, valószínűleg innen ered az a felismerés, hogy az ilyen tárolókban tartott ital színe élénkebbé válik. A kisméretű tölgyfahordó neve barrique, erről a francia szóról kapta az eljárás a nevét. Az újfahordós érlelés különböző intenzitású lehet, és barrikolt, enyhén barrikolt, vagy nem barrikolt bort eredményez. A visszafogott barrikolás mélységet, bársonyos tónust és erőt ad a bornak. Néha fehér borokat is barrikolnak, ezekre leginkább a krémes jelző illik. Eddig még nem sikerült kellőképpen tisztázni, hogy a tölgy és a bor kapcsolata hogyan eredményez minőségi változást.

Barrikolt lehet más termék is, például az almabalzsamecet, amely hagyományosan termesztett almafajtákból készül, erőteljes gyümölcsaromájú, és saláták készítéséhez ajánlható. Bizonyára finom volt a barrikolt harcsa is, csicsókával, amelyet a Magyar Bor Akadémia gálaebédjén szolgáltak fel!