2024. október 5., szombat

Nulladik

SZÓFIGYELŐ

Már évtizedek óta használatban van ez a kvázi sorszámnév. A matematikai szaknyelvben elfogadott terminus a nulladik hatvány. Például: Hogyan definiáljuk egy pozitív szám nulladik, negatív egész és racionális kitevőjű hatványait? Más szaknyelvek is élnek vele A 0. zárthelyi február 13-án, hétfőn, 18 és 19 óra között lesz. Az alábbi beosztásban megtalálja, hogy melyik teremben kell megjelennie. – Más szavakkal: a nulladik főtétel azt mondja ki, hogy ha matematikailag bináris relációnak tekintjük, akkor a hőegyensúly tranzitív reláció. – A félév elején kell megírnotok az úgynevezett nulladik zárthelyi dolgozatot (matematika), illetve dolgozatokat (matematika és fizika). – Itt tekintheti meg a 4. részvízgyűjtő területén a nulladik ütemben megépíteni tervezett utcákat, térképen ábrázolva.

A bizalmas köznyelvi szóhasználatban és a sajtónyelvben leginkább sorszámozás nélkülire, vagy a szokásos eseménysor előttire vonatkozik: Augusztus 11-én, a Sziget "nulladik" napján egy széleskörű összefogásnak lehetünk tanúi. – Prince lesz az idei Sziget fesztivál nulladik napjának sztárfellépője - közölte Vető Viktória, a rendezvénysorozat sajtófőnöke. – Ebben az esztendőben Kelet-Európára irányította a figyelmet a Sziget fesztivál nulladik napjának világzenei programja. – Ígéretes kezdés a VOLT fesztivál nulladik napja. – Elkészült az önkormányzati törvény nulladik változata ... – Nulladik nap a Fordnál. – Nulladik napján is eredményes volt a rendszámfelismerő rendszer.. – A nulladik találkozás gyakran fontosabb, mint az első. – Holnaptól minden megyéből zöld vonalon érdeklődhetünk a nulladik osztályról – mondta Daniel Funeriu oktatási miniszter. – Intézményünk nagy örömmel indítja el szeptembertől nulladik évfolyamát, mely garantálja az óvoda és iskola közti zökkenőmentes átmenetet.– A nulladik évfolyam legalább nyolc tanuló igénye esetén bármely középfokú iskolában megszervezhető, maximális létszáma pedig 15 fő lehet. – Szülők és pedagógusok közösen indítottak internetes aláírásgyűjtést a nulladik osztály idéntől való bevezetése ellen.

Olykor megnevezések részévé válik a nulladik: A magyar underground zenei világ érdekes színfoltja a Nulladik Változat zenekar. – 2007 és 2010 között 12 új szám készült az új Nulladik Változat-anyaghoz. Ebből hármat stúdióban is rögzítettünk. – A Nulladik Kerület, a Recorder és a Stylewalker Promotion bemutatja szerzeményeit.