2024. október 5., szombat

Retrózik

SZÓFIGYELŐ

Ez az ige újabb példája annak a jelenségnek, hogy idegen szavak közös előtagja önállósodik, annyira megelevenedik, hogy származék is sarjad belőle. A retroaktív, retrográd, retrospektív stb. retro- előtagja valamine ellentétes irányba, hátrafelé való mozgását jelöli, a belőle létrejött retró főnév pedig visszatekintésre, emlékezésre, régi dolgokhoz való visszetérésre utal. Hasonlóképpen jött létre a fotó a fotográfiából vagy a demó a demonstrációból. A fotó főnévből ige is keletkezett, a fotózik.

A retrózik ige gyakran régi műalkotásoknak, filmeknek, zeneszámoknak, műsoroknak a bemutatását jelenti: Tarr Béla Dél-Koreában retrózik. A Kossuth-díjas rendező filmjeiből vetítenek retrospektív sorozatot a május 1-9. közt. – Az m1 retrózik egyet, az 1967-es és 68-as Táncdalfesztivál döntőiből válogat 21:05-től, majd egy 1997-es amerikai filmet ad. – Retrózik az Irigy Hónaljmirigy. – A Neo ilyen hangulatban volt, kicsit retrózott meg jöttek a Depeche Mode-hatások. – Dj Ory klubzenél a nagyteremben, Dj Norby pedig a kicsiben retrózik. – Az új korong megtartja a jól bevált receptet, és tovább retrózik gyöngyöző átirataival. – Az MTV az Önök kértékkel retrózik a sör és a mustáros virsli nemzetközi ünnepén.

Akkor is a retrózik igével él a bizalmas stílus, ha valaki nézi, hallgatja, élvezi a régi alkotásokat, előveszi, használja a régi dolgokat, tárgyakat: Jut eszembe, múltkor retróztam: ment a rádióban valamilyen Edda szám, én viszont feltekertem a hangot a discmanemen, az Aranyásó szakkört hallgattam. – Retrózok kicsit..., úgy gondolom, hogy akik a 80-as évek előtt születtek, azok valódi hősök, olyasféle igazi hollywoodi, mindent túlélő fenegyerekek. – Tévedés ne essék, én is néha előveszem a régi kazijaimat, és retrózok otthon a régi zenéimet hallgatva egy R-450-es AIWÁ-n. – Éjjel-nappal táncoltunk, retróztunk, szörnyen fáradt, de boldog voltam, amikor hazajöttem. – 30 éves zsigulival retróztunk. – Ma retróztunk anyámmal. Örököltem tőle egy csini randiruhát.

Sajátos módja a retrózásnak, amikor valaki régi videojátékot vesz elő, és úgy nosztalgiázik: Nemrég retróztam egy jót: felraktam a Transport Tycoon Deluxe-ot. (Imádnivaló egy játék!) – Lehet, hogy a régi PS-t viszem magammal, egy kicsit retrózok két csobbanás között. – Csak annyi a gond, hogy mostanság nincs kedvem beletanulni egy új játékba, ezért inkább retrózok a Wizard of Wor-ral meg a Pinball Fantasiessal...