2024. október 5., szombat

Lájkol

SZÓFIGYELŐ

Ez aztán divatszó a javából! Úgy keletkezett, hogy a Facebook közösségi weboldal látogatói a tetszésük kifejezésére használható like gomb nyomogatására való utalás céljára az angol főnévhez magyar igeképzőt illesztetve igét hoztak létre: lájkol . Ha a szóban forgó weboldalhoz magyar menüsort használunk, akkor a tetszik feliratú gombot nyomogathatjuk, tehát tetszikelünk .

A lájkol ige elsősorban a szóban forgó műveletre utal: Százon felül is lájkol. A 103 éves Lillian Lowe a legidősebb Facebook-használó. – Utálom, mikor valaki lájkolja a saját bejegyzését v. komiját. – Lájkolja, aki bolondnak tartja magát, de okosnak is emellett. – Utálom, mikor valaki lájkol nálam fészbukon, kommentel a cuccaimhoz, és ha az utcán jövök szembe, lesüti a földre a tekintetét, és nem képes köszönni! – Beküld valaki valami tök vicceset vagy szépet, de mégsem lájkolom, mert annyi a helyesírási hiba benne, hogy én szégyellem magam miatta. – Kár, hogy nem lehet lájkolni azt, hogy valaki lájkolt egy lájkot.

Jelentheti a tetszésnek az angolszász kultúrában való szimbólumát, a felfelé tartott hüvelykujjat vagy a kézfelemelést: Jimmy, ha szépen kérik, azt mutatja felfelé fordított hüvelykujjal, hogy minden rendben. Egyszóval lájkol! – A jóságos Kündü egyik kezével lájkol, másikkal fegyelmez bennünket. – A fekete cica teljesíti gazdája parancsait, parancsra lájkol, emelgeti a mancsát.

A lájkol ige a kedvel, szeret, illetve a tetszik szinonimájaként is megjelenik: Mit lájkol a magyar? – Az angol, aki lájkolja a magyarokat. Közben gyártotta a kislemezeket, végigdídzséskedte a világot. – A Microsoft most nagyon nem lájkolja a Facebookot. – Aki ezt nem lájkolja, az köcsög. – A volt hadügyi főkommunikátor lájkolja a füves videót. – Lájkolom a Kolozsvári Magyar Operát. – Azért a Specialt még mindig jobban lájkolom. – Nem lájkolom a Valentin-napot. – Lájkolom a heteket… 5 nap szívásért és munkáért kapsz 2 nap pihenőt, amin szintén előkészülhetsz az elkövetkező 5 nap munkára.– Én nagyon lájkolom a klipet is. – Azt hittem a képről van szó...., mert azt nagyon „lájkolom”. – Én csak azért is lájkolom az új felsőoktatási törvényt. Le a hülyékkel meg a 9-szer vizsgázással!

Már a sajtónyelvben is meg-megjelenik a lájkol ige: A többség továbbra is lájkolja a kormányt. – A KDNP máris lájkolja Orbán javaslatát. – Az MSZP nem lájkolja a következő évi költségvetést.

Noha úgy tűnhet, hogy a fájl szóhoz hasonlóan a lájkol is meg fog gyökeresedni nyelvünkben, ez még nem biztos. Többen viszolyognak a használatától, és más igét ajánlanak helyette: kedvel, kedvencez, kedvencesít, kedvjelez, tetszikez, teccel, szeretetteljesíthetőségesít…