2024. október 5., szombat

Logisztikai

Szófigyelő

A rendszerváltozás előtt a logisztikai melléknév csupán a matematikai logikához és a a matematikát közvetlenül a logikából levezető irányzathoz kapcsolódva élt, viszonylag ritkán használták. Azóta viszont lépten-nyomon találkozhatunk vele: A belvárosi logisztikától eljutunk az urbanizálódó térség fejlesztésének logisztikai megközelítéséig. – A logisztikai bázis jelenleg 1500 tonna árut rak át éjszakánként. – Óriási logisztikai központ épül Győrben. – Megérett a helyzet arra, hogy egy határ menti logisztikai szerveződés kezdődjön el a Záhonyban és térségében.

Ahhoz, hogy megértsük ezeket és az efféle mondatokat, figyelembe kell vennünk, hogy manapság a logisztikai szó már tágabb értelemben is használatos, a logisztikára mint anyagoknak, információknak, személyeknek, energiának rendszereken belüli és közötti áramlására vonatkozik. A logisztika célja a gazdasági életben, hogy bonyolult folyamatokat hatékonyabbá tegyen, csökkentse az áruegységre jutó költségeket. Ennek érdekében a vállalatok különféle logisztikai szakembereket foglalkoztatnak, mint: logisztikai ügyintéző, logisztikai koordinátor, logisztikai kapcsolattartó, logisztikai tervező, logisztikai vezető stb.

A logisztikai ügyintéző feladata az anyaggazdálkodással kapcsolatos mindenféle teendőnek (beszerzés, készletezés, nyilvántartás, anyag- és áruszállítás, értékesítés stb.) ellátása. Kisebb cégekben önállóan, nagyobb vállalatok esetében pedig a logisztikai szervező irányításával tevékenykedik. A logisztikai koordinátor a raktár rendjéért, a csomagolásért és a kiszállításért felel. A logisztikai kapcsolattartó kapcsolatot tart az ügyfelekkel és a társosztályokkal (tervezés, beszerzés, termelés, csomagolás), figyelemmel kíséri a szállításokat, hogy az ügyfél elvárásainak megfelelően történjenek, egyeztet a minőségbiztosítási felelőssel és az ügyfélkapcsolati vezetővel. A logisztikai tervező feladatai közé tartozik a folyamatos készletegyeztetés, az áruk beérkezésnek ellenőrzése, nyomon követése, a szállítólevelek rögzítése, ellenőrzése, a készlet tervezése, a gyárakkal, a társosztályokkal és a megbízó más részlegeivel (marketing, értékesítés, ügyfélszolgálat) való kapcsolattartás, előrejelzések, riportok és statisztikák készítése. A logisztikai vezető elemzi az aktuális logisztikai, raktári folyamatokat, részt vesz az új logisztikai rendszer fejlesztésében és bevezetésében, felügyeli a logisztikai, ill. raktározási folyamatokat, megszervezi a leltár lebonyolítását, kezeli a logisztikai, ill. disztribúciós teljesítések reklamációit.