2024. október 5., szombat

Durcizik

SZÓFIGYELŐ

Blogokban, internetes fórumokon a durcáskodik ige helyett gyakran a durcizik jelenik meg: Állandóan durcizik, ha padra kell ülnie. – A kicsi (5 éves) többször felriad, mostanában lefekvés előtt kicsit durcizik, hogy ő velem akar aludni. – A sok Mácsai-rajongó most tüntetőleg durcizik... – Minden kis semmiség miatt durcizik. – Ő valahogy nem durcizik, azt mondta rendben, és ezt azért engedi meg, mert imád. – Vannak olyan gyerekek, sőt felnőttek is, ha (akár viccből is) szidod a kedvencét (focicsapat, együttes, ruházat bármi) megsértődik, durcizik stb ...

A durcizik nemcsak egyszerűen bizalmas stílusú változata a köznyelvi durcáskodik igének, hanem félig-meddig önálló kifejezési forma is, ugyanis néha vonzattal szerepel: Most valami betegsége van, vagy rám durcizik, amiért nem voltam vele itthon? ... – Most olyan vagy, mint Pistike az óvodás, amikor durcizik Katikára. – De akkor se értem, hogy miért velem durcizik.

A durcizik (mint a durcáskodik is) leginkább valakinek sértődött viselkedésére utal: Most olyan furcsa szokásai vannak, kezd önálló lenni, nem engedi, hogy etessem, durcizik, eddig nem volt ilyen. – Így fonja össze a kacsóit hisztinél is, csak akkor izomból durcizik is mellé. – A húgom durcizik, mert nem akarjuk a kutyát bevinni a város közepébe, a füstbe, a szmogba. – Azzal, hogy nem tetszenek neked a Csabi dolgai, adtál-e olyan okot, amiért durcizik? – Megbeszélték, hogy találkozni fognak, és akkor fény derül arra, hogy miért is durcizik. – Lili az aktuális, de másfél napja durcizik, és nem tudom mi baja, nem akarja elmondani.

Előfordul, hogy nem is személynek a sértődöttségéről van szó: Az a ló, akinek eddig elég volt, ha már meghallotta a hangomat és jött elénk, most beállt sértődötten a karám másik sarkába, mondván durcizik.

Valami oknál fogva egyesek a be- igekötővel használják a durcizik igét, valószínűleg a ’megsértődik’ jelentés befejezettségét akarják így érzékeltetni: Érthetetlen, min durcizik be látszólag ok nélkül. – Csak az, ami picit felhúzza az embert, hogy próbálod adni azt, aki nem durcizik be. – Jól van na – durcizik be, majd elfoglalja a fürdőt. – És ha az a viszonylag még normális barátjelölt is nem durcizik be olyan könnyen, elvégre csak pár lépcsőfok választja el őket egymástól.