2024. október 5., szombat

Ötletel

SZÓFIGYELŐ

Az ötlet főnévnek eddig nem volt igei származéka, de megszületett. Jelentése ’megfelelő ötleten gondolkodik’, ’ötletes javaslattal áll elő’, ’találgatja, hogy mi lehet a megoldás’. Többek között a média nyelvében találkozhatunk ezzel az igével: Egyeztetés nélkül ötletel a kormány. – Ötletel a kis ügyek munkacsoportja az MSZP-ben. – Ötletel a szociális miniszter: felmondás akár e-mailben is. – Ötletel a Malév. Menetrend szerinti autóbuszjáratokat indít a Malév Pozsony, valamint Kassa és Budapest között. – Munkahelyek szűnnek meg, míg a kormány ötletel. – Dobogókőn ötletel a kormány. – Bajnai egyeztetne, Fico újra ötletel. – Horváth Csaba is ötletel: az önkormányzat segítené a bajba jutott budapesti hiteleseket. – A „first lady” ötletel.

A bizalmas stílusban is kedveltté kezd válni az ötletel ige: Együtt ötleteltünk Ágival. – Mondok valamit, ötletelek, véleményezek. – Nézelődök, keresgélek, ötletelek! – Hazaértem, és most ötletelek! – Írtam, hogy csak ötletelek. – Ehhez a témakörhöz nem értek, ezért csak ötletelek. – Szívesen ötletelek, de némi segítséget kérek. Hol szorít a cipő? – Csak ötletelek, mert fogalmam sincs, mi okozhatja ezt a hibát. – Viszki-kólámmal a kezemben ötletelek kedvenc kocsmámban. – Tippem nincs, csak ötletelek. – Még ötletelek én is, hétvégéig kisül valami, az biztos. – Most csak úgy ötletelek vaktában. – Szerintem az üveg vagy a beton a legjobb, de ezt rád bízom, én csak ötletelek. – Most épp a megsütendőket írogatom össze, meg ötletelek, de nem tudom, mennyi süti kellene. – Bocs, hogy mindig ötletelek… – Szal nem egyszerű a dolog…, csak ötletelek.

Az ötletel ige rendszerint tárgyatlanul fordul elő, kivételesen azonban tárgyat is vehet magához: Szóval, amióta újraindultak az oldalon a szavazások, azóta úgy zajlik ez az egész, hogy én ötletelek valamit…– Minden csak terv még, én magam is sokat ötletelek a minél nagyobb élmény elérése miatt.

A tárgyas vonzathoz képest gyakoribbnak bizonyul a határozós vonzat: Will Wright interaktívabb szórakoztatáson ötletel. – Már ötletel a válságkezelésen a Fidesz és az SZDSZ. – Most ötletelek erősítő cserén. – A játékon ötletelek, elvileg lesz egy grafikusunk is, aki megrajzolja a dolgokat, csak még elég sok dolgot ki kell találnom.– Jelenleg is új témákon ötletelek. – Ügyfeleivel ötletel új reklámmegoldásokon a Starcom. – Remélem, lehet majd hadjáratot csinálni a pályaszerkesztővel, mert már régóta ötletelek egy saját történeten. – Ötletelek a topik olvashatósága érdekében. – Nincs a témában gyakorlati tapasztalatom, csak ötletelek a nyilvántartással… – Gondoltam, ötletelek egy kis energiatakarékos megoldással…