2024. július 28., vasárnap

A tücskök Vivaldit játszanak

Fesztivál ifjú vonósok számára Topolyán

Felszabadult mosoly eredményhirdetés után


Az általános iskolákban és középiskolákban nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a diákok zenei nevelésére. Kottát olvasni, énekelni, klasszikus zenét hallgatni, előadni nem igazán divatos dolog. Ezért öröm, hogy az alsófokú zeneiskolákban vannak még gyerekek, akik feltétlen kíváncsisággal fordulnak egy-egy hangszer felé, és tanáraik szintén nagy odafigyeléssel igyekeznek a tehetségüket kibontakoztatni.

Ennek egyik bizonyítéka a nem versenyszerű, csupán a zene szeretetén alapuló, a színvonal emelését megcélzó kezdeményezés a topolyai Zeneiskolában, amelyet hagyományteremtő szándékkal hoztak létre négy évvel ezelőtt, s létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy az Amikor a tücskök ciripelnek elnevezésű fesztiválon ebben az évben már több mint hetvenen szerepeltek.

Többen Magyarországról Dabasról és Nyíregyházáról érkeztek, a hegedűsökön kívül a cselló, viola és nagybőgő is a hangszerek között szerepelt, s nemcsak az alsófokú, de néhányan középfokú zenedékből is érkeztek; ők mindannyian iskolai kötelezettségeik mellett nagy szorgalommal barátkoznak a hangszerek titkaival. A topolyai moziteremben március 14-én reggel fél kilenctől először a „kistücskök” ciripeltek, teljesítményükről nagy elismeréssel szólt az öttagú zsűri, Zima Csaba, Süveg Tibor, Čizmić Milan, Alma Drozdik-Popović és Gál József.

A hegedűsök korosztályok szerint az esti órákig váltották egymást a pódiumon, a délutáni órákban a zeneiskola koncerttermében lépett fel a többi vonós a Molnar Mirko, Kaszás Éva, Szebenyi Zsuzsa, Igor Josifoski, Kerleta Goran összetételű zsűri előtt. A helybelieken kívül az adai, magyarkanizsai, kikindai, törökkanizsai, újvidéki, rumai, zentai, mitrovicai, nagybecskereki, szabadkai és zombori zeneiskolák ifjú tehetségei mutatkoztak be. A verseny szünetében kértem rövid összegzésre Zima Csabát, az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola tanárát, aki elmondta, hogy a fellépő diákok száma és produkciói bizonyítják, hogy egy ilyen versenyre szükség van. Országszerte több verseny létezik, de Vajdaság területén nincs nagy kínálat a vonóshangszerek számára.

– Az ötletünket a kezdetektől fogva ápoljuk, hogy minden korosztály után a részvevők a zsűritől véleményezést kapnak, javaslatokkal, tanácsokkal látjuk el a felkészítő kollégákat és a növendékeket is.

Néhány harmadikos és negyedikes versenyprogramjába hallgattam bele, és elkápráztatott a tíz-tizenkét évesek technikája, kiállása, átérzése.

Az egész napos fesztivál este a legjobbak fellépésével, gálakoncerttel zárult.A tücskök versenyének szervezőbizottsága –
igazgatónő, Gál József,
és
mindent megtett, hogy szép élménnyel térjenek haza a gyerekek és az őket kísérő tanárok, szülők. A TPU Company és az Infopapir Bagatella támogatásával sikerült ajándékot is biztosítani minden fellépőnek. A muzikális gyerekek számára sikerélményt jelent egy hangszer megszólaltatása, a fellépés lehetősége, a tehetségeseknek pedig a különböző versenyeken való szereplés is. Így, bár a családi költségvetésben a tandíj mellett a hangszer biztosítása is igen jelentős tétel, jó, hogy vannak akik úgy gondolják, nem luxus a zenetanulás, bőven kárpótlást nyújt a zenélés öröme.A szorgalmas lánytücskök fellépés előtt

Fellépés előtti hangolás