2024. október 5., szombat

Üvegselyem

Szófigyelő

Ha üvegselyem sálról, boleróról és más ruhadarabról hall az ember, azt hinné, hogy a ruházati iparnak olyan fogásáról van szó, mint annak idején, a hatvanas években az üvegnejlon esetében, amikor is üvegszerűen átlátszó nejlonharisnya került Magyarországra. Az üvegselyem csakugyan textília, hasonlít az organza anyagra, persze nincs annyira szép fénye, de elfogadható, és harmadannyiba kerül.

Az üvegselyem voltaképpen a mesterséges ásványi szálak közé tartozik a kerámiaszállal, az üvegszállal, az üveggyapottal és a salakgyapottal együtt. Az üvegselymet leginkább az építőipar és a villamosipar használja burkolóanyagként vagy szigetelőanyagként... A vastagrétegű bitumenes szigetelés erősítése és a vastagság ellenőrzése céljából bitumen- és lúgálló műanyagborítású üvegselyem szövetet alkalmaznak. Pórusbeton tégla esetében a vízterheléstől függetlenül mindig üvegselyem szöveterősítést kell alkalmazni. Nyomás alatt álló víz esetén, illetve hajszálrepedéses alapoknál ajánlatos az első rétegbe üvegselyem szövet hálót teljes felületen 10 cm átfedéssel fektetni Felújított lakásokban üvegselyem tapétát tesznek a mennyezetre, a falra üvegszálas tapétát, a padlóra pedig laminált parkettát. Száraz transzformátornak lehet üvegselyem-nomex szigetelése. Nagy teljesítményű villamosmotorokat üvegselyem kötéllel szoktak ellátni.

Az üvegselyem hangszigeteléshez és hőszigeteléshez is kiválóan alkalmazhatő. Az üvegselyem szövettel burkolt vezetékeknek kiváló akusztikai elnyelő képességük van. Digitális pillanathőmérőben üvegselyem szigetelésű hőelemhuzalok találhatók. Standard hővezetékekben üvegselyemmel szigetelt bevezetéseket építenek be, ezek a fűtő patrontól derékszögű kanyarodású spirális acélcsővel vannak védve, és durva környezetekben is nagy biztonságot tesznek lehetővé.