2024. október 5., szombat

Beszerénykedik

SZÓFIGYELŐ

A szerénykedik tárgyatlan igét főleg személyre vonatkoztatják, aki szerényen, tartózkodó módon viselkedik, vagy ilyennek mutatja magát. Dolog vonatkozásában azt jelenti, hogy valami alig észrevehetően, figyelmet magára nem vonva van valahol. Használatos, igaz, ritkán, beszerénykedik származéka is.

A beszerénykedik ige leginkább azt fejezi ki, hogy valaki szerénykedve, tartózkodóan bejut valahova: Az Öregember besomfordál valami zajos, lármás, ricsajos kifőzdébe, beszerénykedik a konyhába, és megalázkodva bocsánatot kér. – Beszerénykedett hozzám a napokban a szomszédban lakó. – A fonóba is beszerénykedtek. – Ma próba szerencse alapon beszerénykedtem hozzá ismét egy játékra. – Megpattan halkan az ajtó, megviselt, kórónyira száradt soványka asszonyka szerénykedik be, megáll az első asztalnál, beleforgat egy vaskosabb, ki tudja, mikor nyomtatott könyvbe… – És láss csudát, ennek a musicalnek egy kaposvári előadásán szépen kialudtak a nézőtéri fények, vakító fejgépcsóvában beszerénykedett a helyére a napra lehetett nézni, de rá nem karmester, Hevesi András, meghajolt, a közönség illedelmesen tapsolt, a karnagy úr megemelte a pálcáját, a zenekar egy emberként viszonyult a hangszeréhez, gyönyörű színházi csönd, amilyenre a nagymarosi vízlépcsőt építették akkoriban, és akkor a zongorista az árokban megmutatta két munkás kezét a karmesternek: uramfia, hát nem egyujjas kesztyű volt mindkettőn?

Egyéb jelentést is felvehet ez az ige (’megjelenik valamivel’, ’megtesz valamit’, ’óvatosan elér valamit’, ’a helyére kerül valami’): Beszerénykedek én is egy kombival könnyű levezetésnek. – Beszerénykedett egy 40 perces becslést, de én sejtettem, hogy ez nem így lesz, és igazam is lett, mert alig picit 36 percen kívül meg is érkezett. – És még Anderson is beszerénykedett négy kísérletéből egy kétpontost. – Széles mosolyú kútkezelő hölgyemény nézte, ahogy a Peugeot mellé beszerénykedtük a buszt. – Első rajztanárunknak, a szigorú Baráth József tanár úrnak nem kis fáradságába került, míg a „kockológia” beállítás képe nálad is beszerénykedett a keretek közé, jelezve ezzel, hogy te is elfogadtad a képi megjelenítés lehetőségeit és törvényeit.

Szépirodalmi művekben is elő-előfordul a beszerénykedik szó: „Ahogy az otthoni tanítások és jóra intések súlya alatt roskadozva, az emberség mámorában a városi iskola kőfolyosójára beszerénykedtem, ébresztőleg hatott rám a felismerés, hogy kopacfejű bugrisnak, keresztyén-baleknek tekintenek.” (Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér) – „A vidámság fokozódott, amikor a négy házaspár után egy, a gyermekeit egyedül nevelő harmincas nő, és egy idős nyugdíjas asszony is beszerénykedett közéjük.” (Árpás Rózsa: Kereslek, „kékmadár” párom) – „A zaciban nem fogadták el a téli holmit, hát beszerénykedett a zsidóhoz silány aranyláncával, az elvékonyodott karikagyűrűvel.” (Lehocky Teréz: Keresztre feszítve)