2024. október 5., szombat

Bizniszel

SZÓFIGYELŐ

Nemrégiben honosodott meg nyelvünkben az angol eredetű biznisz főnév. Látszólag indokolatlanul helyettesítik vele a magyar üzlet szót, azonban csak bizonyos jelentését veszi át (’üzletkötés, kereskedelmi megállapodás, anyagi szempontból előnyös helyzet vagy tevékenység’), nem vonatkozik sem kereskedelmi vállalkozásra, sem ennek helyiségére.

A biznisz főnévből létrejött a bizniszel ige. Ez a bizalmas hangzású szó még nem kapott polgárjogot a köznyelvben. Magyar megfelelője, az üzletel már régebbi keletű, rosszalló értelemben használatos, olyan adásvétellel nem hivatásszerűen foglalkozó személyre utal, aki nem egészen kifogástalan módon, rendszerint nyerészkedve ad-vesz kisebb értékű ingóságokat. Régebben a német eredetű seftel igét is használták hasonló jelentésben.

A bizniszel általában személyre vonatkozik, és az üzletel hagyományos jelentését veszi át: Feri most lakóautóval bizniszel! – Liz Taylor ékszerrel bizniszel. – Mindenki azzal bizniszel, amivel tud. – Az öreg azért bizniszel, hogy ki tudja fizetni a számláit. – Joe ingatlanokkal bizniszel, és ebből próbál meg egy rendőrhöz képest meglehetősen nagy lábon élni. – Nem tom, ki bizniszel rózsaszín pólókkal. – Fater sűrűn bizniszel alkatrésszel. – Egy magát sikeresnek gondoló üzletember így bizniszel? – Több vidéki ismerősöm van, aki bizniszel ilyennel. – Nem ő az egyetlen, aki itt és igen szerényen ’bizniszel’. – Egy áruházi alkalmazottal az általa elejtett jávorszarvas-húsért cserébe sovány tejért bizniszel.

Előfordul, hogy a bizniszel nem személyre vonatkozik, hanem csoportra és nagyobb arányú üzletre: Berlin Szaúd-Arábiával bizniszel. – A General Motorsszal bizniszel a Hitachi.

Néha nem az üzletel megfelelője a bizniszel, hanem más ige helyett (vásárol, tevékenykedik, játszik, ügyeskedik stb.) alkalmazzák: Most, hogy itt nézegettem, látom mindenki téli-őszi árut bizniszel. – Mind bizniszel valamit, dolgoznak, ott jártunkkor éppen követ szórtak le az útra. – A supportos Imre, vajdasági magyar, aki a délszláv területeken póker bizniszel. – Eközben folyamatosan hallgatózik, lesi, hogy mit bizniszel az öreg.

A bizniszel ige megjelenésével az üzletel jelentésmezeje módosult, már nemcsak rosszalló értelemben használják, hanem komoly üzletkötések vonatkozásában is élnek vele: A Citibankkal üzletel a Raiffeisen. – Két francia pénzintézet nem üzletel magyar bankokkal. – Óriási kockázatot vállal, aki magyar céggel üzletel. – Mobilszolgáltatókkal üzletel a Google. – Montenegróban üzletel az MTelekom az OTP-vel.