2024. október 5., szombat

Bukóforduló

A bukóforduló szóval különféle szövegösszefüggésekben találkozhatunk:A profi sportoló leszólná azokat, akik szabadidejükben eljárnak úszni, és nem érdekli őket, hogy milyen jó a bukóforduló technikájuk. – Nemrég került föl a GoSwim úszós portálra egy oktató videó a bukóforduló megtanulásához. – Vicces lehettem, ahogy a sok pöttöm között gyakoroltam a bukófordulót. – Mikor én mondtam, hogy most, abban a pillanatban én jobb bukóforduló, Füzi bal bukóforduló, a Matyó kitartott még a tetején. – Bukóforduló.

Alaposan megváltozhat a közoktatási törvény tervezete.

A bukóforduló egyike a legszebb műrepülős mutatványoknak. Amikor a gép vízszintesen, teljes fordulatszámmal járó motorral, nagy sebességgel halad, a pilóta enyhe húzással egészen a függőlegest megközelítő helyzetbe hozza. Amikor érzi, hogy a gép sebessége már kezd elfogyni, az oldalkormány fokozatos, teljes belépésével a függőleges síkban 180 fokra elfordítja a gépet. Miután elérte a függőleges helyzetet, rövid ideig zuhanni hagyja a gépet, hogy növekedjen a sebessége, a motort pedig elfojtja.

Az úszósportban és az evezésben is van bukóforduló. A gyorsúszás kivételével az úszásnemekben szigorúan szabályozzák a mozdulatokat, az úszás technikáját, továbbá azt, hogy lehet-e bukófordulót csinálni. Példák: Mártha Imre nyert 78 századdal Cseh Laci előtt ő bukófordulót alkalmaz, Mártha csak érinti a falat. – Ez nem csak az eltúlzott mértékű víz alatti delfinezésemnek köszönhető, hanem hogy régen rájöttem, hogy a bukóforduló hátnál lehet a leghatékonyabb. – A felfordulás veszélye mindig fennáll, és a legénység gyakran nem biztos a bukófordulóban. – A nagycsoportban már szinte csak a mélyvízben úszunk, bár a pillangó és a bukóforduló tanulásánál még a kisvízbe megyünk.

A sajtónyelv nemcsak szakszóként, hanem átvitt értelemben, ’negatív fordulat’ jelentésben is alkalmazza a bukóforduló főnevet: Gazdaság: BÉT: jobb kivárni, mert jöhet hurráoptimizmus és bukóforduló is. – Taszári bukóforduló. Szita Károlyék „visszaéléseket” orrontanak az egykor jobb napokat látott taszári reptér hasznosítása körül. – Jégkorong: bukóforduló. Vereséget szenvedett a DAB-Extra.hu gárdája az Alba Volán elleni esti rangadón a jégcsarnokban. – Autófeltörő fiatalok: bukóforduló. Iskolabetörés miatt buktak meg az autófeltörő fiatalok Rácalmáson. – A Született feleségek idehaza bukófordulót vett, ám Amerikában még mindig a legnézettebb sorozatok között találjuk a Lila Akác köz lakóit.