2024. október 5., szombat

Arckönyv

SZÓFIGYELŐ

Szédületes iramban hódítja meg a facebook.com amerikai közösségi oldal a magyar internetezőket az utóbbi időben, és szorítja háttérbe az évekig jól működő magyar közösségi oldalt, az iWiW-et. Ez részben a globalizáció erejével magyarázható, ugyanis más kisebb hatókörű oldalak is visszaszorultak az utóbbi egy-két évben, és csak a nagyok állják a sarat, mint az orosz V Kontakte, a kínai QZone vagy a brazil Orkut. Másrészt az üzleti szempontok is az új divat mellett szólnak. A Facebook meghonosodásának egyik jele az is, hogy megszületett és terjed magyar megnevezése, az Arckönyv (illetve arckönyv).

A magyar név tükörszó ugyan, de jól toldalékolható: A kérdésedre a válasz az arckönyvön található. – Jönnek, jönnek, de akinek nincs arckönyve, az nem bírja megnézni. – Te nem vagy fent az arckönyvön? – Fent vannak az arckönyvön, csupa szimpozionos, ahogy nézem. – A drasztikus meghökkenések száma fordítottan arányos az arckönyvön eltöltött idővel. – Én az arckönyvön lájkolom be, ami nekem kell, aztán jönnek a hírek maguktól. – A lány nem adott telefonszámot, csak nevet, hogy keressem meg az arckönyvben. – Az arckönyvön olyan képeket rakott fel a zenekar, amik a turnébuszban készültek pár napja. – Semmi gond az arckönyvvel, és az ehhez hasonló közösségi fórumokkal, ha tetszik, ha nem, a mai „fijatalok” számára ez a közösségi élet.

Különös, hogy sokan határozott névelő nélkül (olykor idegenszerűen) használják az arckönyv főnevet: Arckönyvön meg lehet valahol nézni, hogy én kit jelöltem ismerősnek? – Cseh jön, mint arckönyvön is írtam, szombat pompázatos lenne. – Egyébként arckönyvön hogy lehet ismerőst törölni? – Túl sokat vagyok arckönyvön. – Mennyi tuti játék van arckönyvön. – Ezt most olvastam arckönyvön, szerintem ritka nagy kamu. – Képeket arckönyvön lehet nézelődni. – Yetike, te fenn vagy nekem arckönyvön? – Lehet arckönyvön megosztani mindent, és van egy bérlési részünk is. – Aztán vagy egy hónapja meguntam a szájberkapálást, és azóta sem nagyon léptem be arc-könyvre.

Az arckönyv szó (vagy melléknévi származéka) jelzőként vagy összetételi előtagként is előfordul: Utálom az összes arckönyv csoportot/oldalt/klubot! – A lényeg: mindenkinek van már arckönyvprofilja, s ha lemaradsz, csíra vagy! – Legtöbb arckönyves játékot már meguntam, de ezt még nem tudtam. – A program részletesebb leírását megtalálhatod az arckönyves oldalukon. – Volt egy arckönyves ismeretségem. – Megmondom őszintén, én arckönyves ámokfutásra számítottam.