2024. október 5., szombat

Kreálmány

SZÓFIGYELŐ

A kreálmány szó a szóalakvegyülésnek egyik újabb eredménye, feltehetően a kreáció és a csinálmány elemeiből jött létre. A viszonylag ritka, választékos kreáció főnév általában alkotó, teremtő munka eredményére, valaki által tervezett, alkotott, létrehozott dologra, tárgyra, alkotásra utal, különösen pedig iparművésznek vagy divattervezőnek az alkotására: ruhára vagy modellre. Vele szemben a rosszalló vagy tréfás csinálmány főnév elsősorban kellő gond és hozzáértés nélkül készült munkára, rendszerint szellemi alkotásra vonatkozik. A népies szóhasználatban készítményt, csínyt is jelenthet.

A kreálmány főnév leginkább különleges alkotást, illetve ilyen találmányt, műszaki újítást jelöl: Rég vártak már játékot a földlakók olyan izgatottan és türelmetlenül, mint a Spore nevű EA kreálmány monitorra kerülését. – A LOL is egy pörgős, bulizós, fiataloknak szóló kreálmány lesz, ám még azt nem tudni, hogy elődjéhez hasonlóan ezt mennyien fogják szeretni. – Ilyen módon ez a túlságosan is tematikus kreálmány már nem is annyira giccses, mindinkább tökéletesen a hely szelleméhez illő. – Nem lehet, hogy magánkreálmány az eredeti dallamra, és ezért nem találod? – Nos, a legújabb kreálmány a műanyag rizs. – Minimális mennyiségű ragasztót használtam, hogy ne essen szét a kreálmány. – És még sok-sok elgondolkodtató, faramuci kreálmány, azzal az egyetlen közös elemmel, hogy csésze és újrafeldolgozott papír az alapja. – Természetesen japán kreálmány, de ez nem meglepő, hiszen náluk még a WC is MP3-as számokat játszik le. – Hát valami csodaszép ez a hűtőborda kreálmány!

’Konyhai recept’ vagy ’divatkreáció’ jelentésben is használják: Egypár éve az egyik tévé receptküldő versenyt hirdetett, és ez a kreálmány oda készült. – Ez az egyszerű kis kreálmány egy unalmas film alatt készült két reklám között. – Hasonlóan ízletes a saját kreálmány, de mintha az eredeti valamivel finomabb lenne.– A gasztropeca következő receptje saját kreálmány, amelynek megszületését egy ünnepi előétel elkészítése ihlette. – Az alábbi ragu is saját kreálmány, isteni, és egyáltalán nem bonyolult történet. – Az előzőeknél nagyságrendekkel kevésbé hasznos kreálmány az Azumi & David terveződuó eldobható napszemüvege. – De az biztos, hogy nem igazán praktikus kreálmány, bár a műkörmök korszakában bármi lehetséges! – Ez a Gucci-kreálmány például több mint 50 címlapon szerepelt már… – A sok szörnyű kreálmány közül talán Nicole ruhája a legjobb.

Olykor pedig ’ötlet’ vagy ’kitaláció, koholmány’ értelemben fordul elő: Sosem tudtam igazán, miféle ideológiai kreálmány ez a neoliberalizmus. – Különös kreálmány ez az Eurovíziós Dalfesztivál, nem csoda, hogy sokan az egyik legvisszataszítóbb és leggusztustalanabb műsornak tartják. – A Nagy fogyás természetesen nem a TV2 kreálmánya, bár ezt jellemzően nagyon reklámozzák. – És megszületett a már régen folyamatban lévő NATO-kreálmány. Hága kiadta letartóztatási parancsát Kadhafi ellen. – Humanista kreálmány a rovásírás? – A szabadkőművesség tipikusan magyar kreálmány. – Azt is hallottam, hogy a szélsőjobb nem egyéb, mint titkosszolgálati kreálmány. – Bebizonyosodott, hogy ez az egyezmény későbbi kreálmány, valójában hódítás történt.