2024. október 5., szombat

Féle-fajta

SZÓFIGYELŐ

Napjainkban állandósul forradásos (vagy ál-) ikerszó-szerepében a féle-fajta, miután tagjai már gyakran fordultak együtt elő olyasféle kapcsolatokban, mint a mindenféle fajta, többféle fajta, sokféle fajta stb. Pl.: A víz motívuma mindenféle fajta formában előfordul álmaiban. – Mindenféle fajta ablakra tudunk árajánlatot adni. – A biztonsági kameráknak többféle fajtájuk van, attól függően, milyen védelmet is szeretnénk kialakítani. – Többféle fajta lehetőség van az unalmas percek elütésére egy utazás során. – Sokféle fajta vallás vesz körül bennünket, de Istenünk egy van. – „Ó asszonyok, ti mindenféle fajták, Szentek, vadak, viharzók, álmodók” (Juhász Gyula). Elvétve már régebben is felbukkant a féle-fajta , de nem terjedt el a használatban.

A féle-fajta álikerszó gyakran számnévvel egészül ki: Rengeteg féle-fajta található a gyártó honlapján. – Rengeteg féle-fajta kurzusból válogathat az ember. – Tavasszal rengeteg féle-fajta muskátlijuk van. – Rengeteg féle-fajta kozmetikai termék közül lehet választani. – Nem egyszerű feladat a jelenleg gyártott rengeteg féle-fajta konyhai csaptelep rendszerezése. – Ebben az időszakban nyílik a legtöbb féle-fajta virág. – Számtalan féle-fajta napelemes rendszer létezik. – Érdemes kotorászni a számtalan féle-fajta rizs között az üzletekben. – Cimborámmal, Zsófival jártuk a csodálatos vegetációt, amely a számtalan féle-fajta fától valóságos magyar tarka dzsungellé lett. – Ma már számtalan féle-fajta borotva közül válogathatunk ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően. – Milliónyi féle-fajta méretű, formájú, anyagú pohár közül válogathatunk az üzletek polcain.

Számnévi névmás is jelzője szokott lenni a féle-fajta szóval kifejezett mondatrésznek:

Annyi féle-fajta van belőle, mint szőlőből. – Annyi féle-fajta blogot olvasok. – Ebből annyi féle-fajta van, hogy felsorolni sem lehet.– De felteszem a kérdést, hogy valóban szükségünk van ennyi féle-fajta csodaszerre? – Annyi féle-fajta állatos design falmatricát lehet látni, hogy tuti bárki talál kedvére valót! – Alkalomadtán szükségünk van némi változásra, ezért lelhető fel gardróbunkban megannyi féle-fajta topánka. – Vajon hány féle-fajta kristály, szerencsekő és amulett létezik?

Előfordul melléknév vagy egyéb névmás is a szerkezetben: Napjainkban egyre elterjedtebbek a különböző féle-fajta vírusok. – Szerintetek melyik a legjobb féle-fajta codec csomag? – Megszámlálhatatlan féle-fajta babakocsi létezik. – Te minden féle-fajta mogyorókrémet Nutellának hívsz? – Minden féle-fajta online flipper megtalálható az oldalon! – A tápegységben van valami féle-fajta védelem?