2024. október 5., szombat

Meglepi

Szófigyelő

A bizalmas szóhasználatban az ajándék szó helyett jelentkezik a meglepi főnév, a meglepetés szónak csonkított, kicsinyített származéka. Mivel magának a meglepetés főnévnek is lehet ’ajándék’ értelme, nem meglepő, hogy a meglepi is elsősorban erre utal: Kicsomagoljuk a meglepit. – Köszi a meglepit. – Amikor átvette a meglepit, szép lassacskán csomagolta ki. – Bár szeretek ajándékozni, mégis egy-egy ilyen meglepit nehéz volt átadni annak, akinek szántam, mert az annyira az ember szívéhez nőtt. – Köszönöm a szalvétákat és a meglepit, rendben megérkeztek. – Az első 500 feliratkozó meglepit kap! – A meglepi mindenkinek járna, aki ide kommentel, mert nélkülük nem értük volna el ezt a számot. – Kapnál ajiba egy kis meglepit. – Rendelj tőlem Avon termékeket, és kapsz egy meglepit. – Én meglepi nélkül is nagyon hálás vagyok Neked ...

Olykor váratlan vagy különleges ajándékra vonatkozik a meglepi szó: Ezt a meglepit most én kaptam! – Nicole Kidman különleges meglepit kapott. – Eva Longoria különleges meglepit kap. – A csövek között találsz egy meglepit. – Küldj Te is virtuális meglepit és krediteket ajándékba ismerőseid adatlapjáról! – Te mit hoznál el az Előd szülinapi bulijára? Valami meglepit, aminek biztos örülne? – Az étterembe való érkezésünkre még ki akarunk találni valami "meglepit"

A meglepi gyakran az ajándékozónak a készítménye, rendszerint valami ínyencség, finomság: Milyen meglepit csináljak neki? – 16. házassági évfordulónk lesz, milyen meglepit lehet készíteni??? – Milyen meglepit csináltál a párodnak? – Csinálni akartam anyának egy kis 'meglepit'. – Pedig csináltam nektek egy kis meglepit!. – Tuti szuper meglepit készítesz majd. – Kitaláltam egy meglepit a páromnak holnap estére. – A nejemnek szülinapjára készítettem egy meglepit. – Hogy ma meglepit készítek neki; egyből valami sütire gondolt vagy vacsira, mert nagyon szereti a pocakját; nem is gondolta, mi vár rá aznap.

A meglepi szó a meglepetés főnév helyett is előfordul: Hajas László a harmadik vágtára nem tartogat meglepit! – Jééé, hát a blog is tud meglepit okozni! – Nem szeretem a meglepit. – Az én angyalaim mindig tudnak meglepit szerezni ... – Tengi te is gyere, még neked is tartogatnak némi meglepit. – Főleg Havassy-féle motorral tudott meglepit okozni. – Azért a diesel vas is tud meglepit okozni néha. – A rázkódás bizony tud meglepit szerezni. – Érdemes megnézni, ha szereted a meglepit, a vidámságot... – De okozhatnál meglepit. – Most, amikor a barátok kezdtek “elfáradni”, egyik dúla barátnőm “a hátam mögött” találta ki nekünk ezt a meglepit, a tombolát.