2024. október 5., szombat

Idővallum

SZÓFIGYELŐ

Egy tévébeszélgetésben ütötte meg a fülemet az idővallum szó. Eleinte azt hittem, hogy nem jól hallottam. De aztán másutt is találkoztam ezzel a különös főnévvel: Van egy bizonyos szakasz (idővallum), amikor is egyáltalán számításba veszi a kereső a rád mutató linket. – Nem jár le valamilyen idővallum. – Mi az az idővallum, ami után újra teljes értékű munkát végezhetek? – A feltüntetett kölcsönzési díj 24 órás idővallumra érvényes. – Az ételexpressz szolgáltatást hétfőtől péntekig 10 órától 13-óráig tudják kedves vendégeink igénybe venni, jelenleg csak ebben a rövid idővallumban működik. – Az Ön által vállalt előtakarékossági idővallum lejártakor rendkívül kedvező hitelkonstrukciót kínál.

Semmi kétség, van ilyen szavunk. De hogyan jöhetett létre? Talán az időtartam és az intervallum összetételi tagjaink a kombinációjával, vagyis egyfajta szókeveredéssel (ahogyan például a csokor és a bokréta elemeiből keletkezett a csokréta)? Amikor tudomást szereztem arról, hogy van időintervallum szó is, inkább afelé kezdtem hajlani, hogy szórövidülés történt, hosszúnak találták a beszélők ezt a szót, és a második összetételi tagját eltávolították. Az igaz, hogy az így megmaradt idővallum értelmetlennek tűnik. Ugyanis a latin vallum jelentése ’sánc, cövek’, illetve ’védősánc, védelem’’. Viszont az időintervallum szóban levő intervallumnak ’köz, különbség’ az értelme, vagyis az időköz, időkülönbség szinonimájával állunk szemben. Persze azoknak, akik nem ismerik az intervallum és a vallum közti jelentéskülönbséget, szinte mindegy, hogy az időintervallumot használják-e vagy az idővallumot. Egyébként az előbbinek a gyakorisága ötvenszeres az utóbbiéhoz képest. Egyelőre.

A idővallum leginkább ’időköz’ vagy ’időtartam’ jelentésben fordul elő: Reméljük, mindenki megtalálja azt az idővallumot, amikor épp kedvenc rádióját véli felfedezni a Sun FM Rádióban! – Más kedvezménnyel nem társítható, a foglalás, és fizetés fél órás idővallumokban történik. – Arra ad választ, hogy minden idővallumban szabályozza a jogviszonyokat, mettől meddig kell a jogszabályt alkalmazni. – A garanciális idők betartása, a megbeszélt idővallumban való pontos érkezés, kedves ügyfél-szolgálat, segítőkészség szintén fontos elvárás magunkkal szemben. – A UPC tárhelye 60 óra felvételt tesz lehetővé,jó lenne ha ez az idővallum nagyobb lenne. – Nem jár le valamilyen idővallum. – Azért is lenne jó a 10 éves idővallum, mert mind a bérlő, mind a Lakás Bizottság, mind pedig a PR Telekom Zrt jobban tud számolni.

Olykor egyéb jelentésben is használják, például gyakorisági közt fejeznek ki vele: A „normális” székletürítés 3-szor egy nap és egyszer 3 nap alatt közötti idővallumban mozog.