2024. július 17., szerda

Tündérváros rezgéseire hangolva

Impressziók a XXVIII. Nišville Jazzfesztiválról

A FIÚ VISSZATÉR A VÁROSBA

Tizennyolc év után látogattam ismét a városba. Félénken mentem végig macskakövein, kifakult emlékek nyomait kutatva az épületek homlokzatán, a régi vár falaiban és a folyó menti sétányon elhelyezett padokon. A központi téren megálltam egy pillanatra és egy régi EKV-koncertet idéztem fel magamban. Soha senki sem ad semmit, amíg nem követelitek tőle – mondta Milan Mladenović a koncert végén. Társaimmal egyetértően bólogattunk. Boldogok voltunk, hogy néhány órára meglóghattunk a háborús lázban égő tisztek felügyelete alól.

Ondrej Stveracek

Jive Aces

EGYÜTT ÖRÜLNI

Idegen voltam a városban, mégsem éreztem magam annak. A tereken valóságos zsongás fogadott, az utcákon mosolygós emberek jöttek velem szembe. Azonnal tudtam, hogy a niši kirándulás több lesz számomra egy egyszerű fesztiválozásnál. Örömmel tapasztaltam, hogy gyerekek, fiatalok, középkorúak és idősek képesek együtt örülni. A koncerteken élvezettel néztem végig a salsát járó tizenéveseket és a swingre táncoló bácsikat és néniket, és elégedetten nyugtáztam magamban, hogy a hozzáértő közönség képes ráhangolódni a színvonalas előadók rezgéseire.

FELNŐNI A KORTÁRSAKHOZ

Az embernek fel kell nőnie kortársaihoz. Nem elégedhet meg a jól bevált klasszikusokkal, mert fejlődésképtelen marad. Sohase feledkezzünk meg arról, hogy a számunkra példamutató nagy öregek is a maguk korának előfutárai voltak. Mindig könnyebb egy letűnt időszak művészi alkotásait számba venni, mint az éppen előttünk létrejövőt értékelni és értelmezni, de csakis ez a szellemi kíváncsiság és intellektuális bátorság emelhet fel bennünket saját korunkhoz. Zenei tekintetben a Nišville Jazzfesztivál éppen ezt a felemelkedést segíti.

UNIVERZÁLIS NYELV

Az afrikai, amerikai és európai zenei hagyományokból kibontakozó jazz nyelve és spiritualitása univerzális. A niši fesztivál sajátossága a zenei irányzat klasszikus formáinak a fúziója más zenei irányzatokkal, elsősorban a különféle etnozenékkel és a népi tradicionális muzsikával. Egyetemessége révén a Nišville lerombolja a társadalmi előítéleteket, összehozza egymással a legkülönbözőbb környezetből származó embereket, és kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy az egyén, a mindennapok forgatagából kiszakadva, visszataláljon önmagához.

EMBERKÉNT IS KIFOGÁSTALAN

A zene gyógyír a léleknek, és a leghatásosabb terápiás módszer is egyben – vallotta a fesztiválon a paranoid skizofrénia ellen elsősorban a jazz által küzdő Tom Harrell trombitás és zeneszerző. Lelkiereje és elszántsága tiszteletet érdemel. A jazz morális erejéről vall, hogy a fesztiválon jelenlevő zenészek közül többen is hangsúlyozták, hogy kizárólag olyan személyekkel tudnak együtt játszani, akiket mindenekelőtt emberként tisztelnek és nagyra tartanak. Olyanokkal, akik lélekből játszanak. Emberi tartásuk kifogástalan. Hitelesek.

A POLITIKUM A HELYÉN MARADT

Igazi felüdülésként éltem meg, hogy a fesztivál négy napja alatt egyetlen politikus sem jelent meg a színpadon, hogy elmondja a szokásos közhelyeket, támogatásáról biztosítsa a remek rendezvényt, esetleg némi politikai színezetet adjon alkalmi beszédének. A politikum háttérben maradása emelte a fesztivál színvonalát, főleg ha tudjuk, hogy semmis apróságok körül is mekkora fölhajtást tudnak csapni a politikusok. A szervezőket dicséri az a döntés is, hogy a Sly & Robbienak odaítélt Šaban Bajramović Díjat két helyi tizenéves rajongójuk adta át a dub-mágusoknak.

VALÓDI ÉRTÉKEK

Egy jelentős kulturális rendezvénynek elsődlegesen közösségformáló és értékközvetítő feladata van. Küldetését aktuálpolitikai szólamoktól és felhangoktól mentesen, a felmutatott produkciók művészi értékével és minőségével valósítja meg. Jellegével és a művelődési élet gazdagításához való hozzáállásával ilyen kulturális rendezvény az Európa hét legfontosabb jazzeseménye között számon tartott Nišville Jazzfesztivál is. Jó volt látni, hogy a nap mint nap ránk zúduló gyanús értékek, pszeudohagyományok és társadalmi mítoszok mellett vannak még igazi értékek, amelyeket érdemes és szükséges ápolni.