2024. október 5., szombat

Zsúrozik

SZÓFIGYELŐ

A ’magánháznál tartott délutáni társas összejövetel’ jelentésű zsúr főnév már fél évszázaddal ezelőtt elavulóban volt, időközben pedig felbukkant a házibuli összetétel, és átvette a jelentését. Ennek ellenére manapság is lehet találkozni a zsúr szóval, sőt a belőle képzett igével is. A zsúrozik elsősorban azt jelenti, hogy ’otthoni társas összejövetelen vesz részt’: Petra zsúrba készül, barátnőkkel zsúrozik.

– Szilva nem szülinapi zsúrozik? – Odakinn a kirekesztett lurkó, aki persze pontosan tudja, hogy a többiek zsúroznak. – Testvéremék majdnem minden hétvégén zsúroznak. – Először a gyerekek zsúroztak, torta, virgonckodás, játék meg minden… – Ők úgyis külön beszélgettek, iszogattak, nagyokat nevettek, a gyerekek meg a szomszéd szobában zsúroztak. – Más leány sétál meg zsúrozik, ő meg itthon minden óráját erre szenteli. – Zsúroztak, veszekedtek, törtek, zúztak, a folyosókon és pincében, ami mozdítható volt, ellopták.

Megfigyelhető, hogy a zsúrozik ige általánosabb értelemben is használatos, mintegy a szórakozik szinonimájaként, és nem kötődik magánházhoz: Ők zsúroztak, én húztam az igát. – Régen láttam ennyi jó partyarcot, szinte mindenki mindenkit ismert, hatalmast zsúroztak. – Ez a csávó is ott lesz Campus fesztiválon, ahol kopaszok zsúroznak egymás után. – Polgári családok kislánya és barátnői szépen leültek a cukrászdába, és zsúroztak. – Zsúroztak a diákolimpikonok. – C4P-ben csütörtökönként zsúroznak a srácok, de szerencsétlenségemre pont akkor van OKJ-s képzésem… – A középnemzedék pedig azt mondta: Somody Hajnal dalain szívesen zsúrozna. – Általában nem ott tölti idejét, ahol zsúrozik a csokornyakkendős nagyvilági elit. – Nyerhettek zsinórban 15 bajnoki címet, akkor is csak úgy fogtok ünnepelni, mint amikor a kisgyerekek zsúroznak a Mc’Donaldsban. – És hogyan zsúroznak a törpök? – Te olyan eleven eszű vagy, majd megmondod, hogy a csiga meg békaevők minek zsúroznak annyit.

Ebben a jelentésben említik ismert szerzők is a zsúrozik igét: „Ír, sétál, táncol, zsúrozik, szervez, belép, kilép, intrikál és naivoskodik. Van valami sejtése arról, hogy ő akar. De hogy mit, az még előtte alaktalan…” (Ady Endre) – „Élnek társaságosan, csevegnek, fecsegnek, csónakáznak, piknikeznek, zsúroznak, báloznak, randevúznak, szóval lásd a pesti művelt társalgót…” (Ady Endre) – Temploma a mulatóhely, csak zsúrozik, flörtöl, teázik, randevúzik – lehet hite ilyen élet mellett? (Tóth Tihamér)

A zsúrozik ige a ritkábbak közé tartozik a ’társaságban szórakozik’ jelentésűek közt a bankettozik v. bankettezik igével együtt, náluk elterjedtebb a karneválozik, a bálozik, a mulatozik, illetve jóval gyakoribb a bulizik és a mulat.