2024. október 5., szombat

Bajság

SZÓFIGYELŐ

Jó hírt szeretnék közölni az olvasókkal, mégpedig azt, hogy a magyar nyelvhasználatban nemcsak idegen szavak meghonosítása folyik, hanem néha eredeti magyar szó válik divatossá valamely idegennel szemben. Ez történik napjainkban a bajság szóval, amely az ismeretlenség homályából bukkant fel, és a bizalmas szóhasználatban a probléma főnevet helyettesíti. Voltaképpen nincs gond a probléma szóval, már teljesen meghonosodott a magyarban, de jó hallani, ha olykor más, rokon értelmű szóval élnek helyette a beszélők.

A bajság gyakran a létigével együtt szerepel: Milyen bajság van már megint? – Megszűnt-e, vagy csak bajság van vele? – Sajna nem mindig érezzük, ha a bélésben vagy környékén bajság van. – Komolyan mondom, elhiszem, valóban bajság van a gondolkodásoddal. – Mert ezzel azóta is tényleg bajság van. – Működik? Mert mintha azt olvastam volna hogy valami bajság van vele. – Egyre inkább hajlok arra a véleményre, hogy bajság van. – Ha meg bajság van, az nem jó. – Nem azért vagy fenn ilyen korán, mert valami bajság van. – Igen, biztos valami bajság van a dologban. – Sejdítettem, hogy bajság van. – Még nem is mondta, tudtam, hogy bajság van. – Egy bajság van, még nem kaptam zsírt (nem árulják minden sarkon, mint otthon). – Nem a festékkel, a festővel van bajság. – Érezném, ha valami bajság lenne a babómmal?

Egyes mondatokból hiányzik a létige, de odaérthető: Mindenhol csak a bajság. – Azt még aláírom, hogy bajság bajság hátán.

Előfordul névszói állítmány alanyaként, vagy névszói állítmányként is a bajság főnév: Nagy a "bajság" Esztergomban. – Nem érzök én semmit, csak azt, hogy egyre több a bajság. – Mi a bajság? – Mi ebben a jókívánságban a bajság? – A 104-en meghallgatom, hogy mi a bajság. – A bajság, hogy nem tudom, mit programozzak karakterisztikának. – A hevedertörés tényleg egy elég titokzatos bajság.

Érdekesek azok a mondatok, szövegek, amelyekben mind a probléma főnév, mind a bajság főnév előfordul, mintegy indokolttá téve a szinonimahasználatot: Köszi hogy beraktad a problémát, nálam is bajság van. – Pedig később, mikor visszagondolsz, nem is olyan nagy probléma ez, de mikor ott vagy, és látod, hogy bajság van, egyszerre bepánikolsz. – A probléma megoldódott! Szerencsére az volt a bajság, amire gondoltam. – Szivikém, Lauránál is probléma az alvás. Bár nála inkább az egyedül alvással van bajság.