2024. október 5., szombat

Buherál

SZÓFIGYELŐ

A javít igének a szinonimájaként jelentkezett a bizalmas szóhasználatban a buherál. Néha egyszerűen csak helyette élnek vele a beszélők, anélkül, hogy különösebb jelentésárnyalattal ruháznák fel: A szervizkönyveket már megtaláltam, de neki a katalógus is kellene, mivel sokat buherál. – Autót, fűnyírót, csaptelepet buherál? – Ha a T-csoport buherál (értsd: javít) valamit a szélessávú interneten, akkor mindenki jól jár. – Az, hogy a szerelő 5 percet buherál a kazánomon, potom 6000 Ft-ba kerül. – Ennek legjobb megoldása, ha valaki nem ért valamihez, abba nem buherál.

Sajátos jelentésárnyalatként ’saját kezűleg javít’ értelmet is kifejezhet a buherál: Manapság már mindenki buherál valamit, hiszen a buherálás egyik legfontosabb jellemzője, hogy ingyen megoldható, vagy nem kerül sokba. – Ha valaki otthon nagyfeszültségű elektronikus cuccot buherál, és azt eladja, de nincs semmiféle engedélye, és nincs bevizsgálva? – Na ja, sütött a nap, és mindenki a kocsija alatt buherált. – Misi anyukája sejt azért valamit arról, hogy Misi újabban buherál valamit a gépen. – Van, aki fizet, van, aki buherál.

Olykor a buherál meg igekötős változatát, a megbuherált használják a beszélők hasonló (’saját kezűleg megjavít’) jelentésben: Apa nálunk mindent megbuherál, megjavít, de a konyhát nagy ívben elkerüli ... – Mert a jó magyar minden megbuherál. – Ez jóval drágább, mint ha egy bojlert megbuherál az ember, és rak bele egy csőkígyót. – Amit csak lehet, megbuherál, csak ha végkép nem megy, vesz új cuccot. – Rádiókat, magnókat is megbuherál. Ezért is van nála mindig csavarhúzó. – Bárányi tette hozzá, hogy a technikus beszél vagy négy nyelven, és az égvilágon mindenhez ért, mindent megbuherál.

Néha mintegy az ellenkezőjét jelenti a javít, megjavít igének a buherál és a megbuherál, vagyis ’elront, mesterkedik vele, manipulál, megmanipulál”: Explorert buherál a Wisfidix féreg. – Az acer megbuherál valamit rajta, hogy csak 64-et tudjon? – Csalja el egy liftbe, amit előzőleg valami iszonytató módon megbuherál, hogy a fél épületet le kell bontani a lift körül. – Az amúgy is cserére váró alkatrésszel úgy buherál az ember, ahogy akar. – Mindenki úgy buherál, ahogy nem szégyell. – Egy értelmes ember úgy buherál meg egy tesztet, ahogy csak akar. – Megbuherál minden keze ügyébe akadó táblázatot és adatbázist. –– A legnagyobb versenyek közül néhányat megbuherál egy maroknyi könyörtelen nagymogul. –Elvégre nem egy piaci mérlegről van szó, amit megbuherál a zöldséges, hogy 20 dekával több paprikáért fizess. – Személy szerint én olyan képeket is szívesen látnék, amit az alkotó kicsit megbuherál valamilyen képszerkesztő programmal a még jobb hatás kedvéért.