2024. október 5., szombat

Fotózkodik

SZÓFIGYELŐ

A ’fényképfelvételt készíttet magáról, vagy hagyja, hogy fényképezzék’ jelentést manapság a bizalmas használatú fotózkodik ige fejezi ki: Tom Cruise Hollywoodban aláírást ad és fotózkodik rajongóival. – Katy Perry dedikál és rajongókkal fotózkodik. – Dél-afrikai állatkertben fotózkodik a csodás angol focistafeleség! – Dammak Jázmin rendőrökkel fotózkodik. – Rihanna ezentúl Megan Fox bugyijában fotózkodik. – Ejha, Emma Watson félmeztelen fotózkodik?! – Hugh Jackman fotósokkal fotózkodik Budapesten. – Lelkesen fotózkodik külföldi vezetőkkel. – Zöld város: kapával fotózkodik a torontói polgármester. – Miért fotózkodik mostanság egyre több fiatal maszkban? – Ha a barátnőtök idegen srácokkal fotózkodik buliban, abban ti láttok bármi rosszat? – Milyen büntetésre számíthat az, aki egy rendőrautó mellett fotózkodik?– Itt az énekes csaj lelkes iráni diákokkal fotózkodik. – Hát ezért fotózkodik szerintem a fél világ a tükörben, mert egyszerűen azt érzik, hogy azokon a képeken szebbek.

Korábban a fényképezkedik és a vetetkezik ige volt használatban a fotózkodik helyett, az első már-már a köznyelvivé válás útján járt, a második pedig megmaradt népiesnek. A fotózkodik használati gyakorisága majdnem a kétszerese a fényképezkedik gyakoriságának. Alapigéjüket tekintve még nagyobb az eltérés, a fotóz sokszorta elterjedtebb, mint a fényképez. Érdekes, hogy még néhány évtizeddel ezelőtt fotózik alakban szerepelt, és a fényképez ige bizalmas változatának számított, vagyis meghúzódott a háttérben.

Érdekes a fénykép és a fotó szónak és származékainak szótörténeti pályája. A fénykép főnév már mintegy kétszáz évvel ezelőtt, a nyelvújítás idején megszületett, ’tükörkép’ jelentéssel, majd a német Lichtbild mintájára a korabeli daguerretípiákra kezdték vonatkoztatni. A fotográfia szó csak a XIX. század hatvanas éveinek derekán bukkant fel, majd a XX. század első évtizedében megszületett rövidített változata, a fotó. Sokáig csak fényképészeti szakszónak számított, a köznyelv a fénykép szóval élt. Mind fényképészről, mind fotográfusról az 1860-as években kezdtek el beszélni. A fényképez ige a XIX. század közepe táján jelent meg, a fotografál pedig a század vége felé. A fotográfia, a fotográfus és a fotografál manapság elavultnak számít, a fotó és származékai viszont élik világukat.