2024. október 5., szombat

Mintakavalkád

SZÓFIGYELŐ

Divatbemutatókról szóló tudósításokban, ruházati újdonságok ismertetőiben találkozhatunk a mintakavalkád főnévvel: A klasszikusabb stílust is maivá teszik a becsempészett fémes kiegészítők, az otthonosságról pedig a színben harmonizáló mintakavalkád gondoskodik. – A rövid ujjú ingeknél szintén mintakavalkádot találunk, a hawaii virágok mellett van olyan is, ami a bandana kendőket utánozza. – A kiállító ruhatervezők közül Tóth Virág hárem- és lovaglónadrágjai, valamint Nádasdi Katalin mintakavalkádja tetszett nagyon. – Most a gyerekeken volt a hangsúly, és ők jobban díjazzák a csilli-villi mintakavalkádot, mint egy egyszerűen elegáns darabot. – Elképesztően mesteri a szabásvonaluk, azonban a mintakavalkád ragad igazán magával. – A férfiaknál az a fajta mintakavalkád jelent meg, amelyet eddig stílusvétségnek tartottunk. Például kockás nyakkendőhöz csíkos ing. – Aminek külön örülök: a félelmetes mintakavalkád.

Sajátos alkalmazását látjuk a mintakavalkád szónak azokban a szövegekben, amelyekben címként vagy más módon ki van emelve, és ezután következik egy mondatszerkezet, amely magyarázatot ad a kiemelésre: Mintakavalkád: csíkoshoz pöttyös? Első hallásra lehet, hogy furcsán hangzik, ám mégis harmonikus megjelenést kölcsönöz. – Mintakavalkád. Egy színes, mintás kárpittal bevont kanapé a legkomorabb helyiséget is vidámmá teszi. – Bolondos mintakavalkád. Az absztrakt és plakátmintás, illetve az infantilis pólókkal már a nyár lazaságát is megidézheted. – Parányi pamuttopok, félvállas trikók, áttetsző, hajszálvékony anyagok és szédítő mintakavalkád – ez nem a riói karnevál, ez az idei nyár.

Gyakran a színpompával is együtt jár a minták tobzódása, ilyenkor szín- és mintakavalkádról beszélnek: A magas derekú szaténalsókat fűzőszerű topok egészítették ki szín- és mintakavalkádot varázsolva a kifutóra. – A kollekció többi darabján is a szín- és mintakavalkád uralkodik. – Talán az elmúlt években domináló szín- és mintakavalkád okozta, hogy újra felfedezzük e két klasszikust. – Fantasztikus szín- és mintakavalkád uralkodik köztük, és megejtően kislányosak, bájosak. – Az önállósodás hatására robbant be az Eclectick világába az a szín- és mintakavalkád, amely aztán a fő ismertetője lett. – A szín- és mintakavalkádot a kiegészítőid sokszínűségével érd el. – Ez aztán a szín- és mintakavalkád! Viseld bátran!

Maga a kavalkád szó francia eredetű a magyarban. Lovas díszfelvonulásra, társas lovaglásra, valamint színes, változatos benyomásokra, tarka eseménysorra vonatkozik. A mintakavalkád összetételben nyilván ez az utóbbi értelme jut kifejezésre.