2024. október 5., szombat

Pesztó

SZÓFIGYELŐ

Ételkészítéssel foglalkozó leírásokban és eszmecserékben bukkan fel a pesztó főnév: Tudtátok, hogy a retek leveléből kiváló pesztó készíthető? – A Szatyorban vásárolt rukkola nagyobbik része pesztóban végezte, feltétlenül érdemes kipróbálni, nagyon jól kijönnek az ízei. – Sikerült rájönnünk egy olyan eljárásra, ami révén még most februárban is akadt itthon némi medvehagyma: pesztó formájában. – Robotgépet nem szoktunk semmihez használni, így a pesztónk sem úgy néz ki, mint kellene. – Legutóbb már egyébként a pizzára is tettünk pesztót, isteni együtt! – Finom lett, a mozarella nem épp karakteres ízét a pesztó egész jól felturbózta. – Ígérem, nem fogok mindenből pesztót készíteni, ami növény, de borsóból muszáj volt kipróbálni. – Kicsit olaszosra vettem a figurát, így készült ez a márványsajtos diós pesztó.

Olykor összetétel tagjaként szerepel: A reteklevél-pesztó valóban nagyon-nagyon finom! – Rukkolapesztó, és ha lesz bazsalikom, a sima pesztó eszméletlen jó ötlet lenne. – Régebben csak a konzervpesztóval találkoztunk, míg ki nem költöztünk ide, ahol jutányos áron óriási mennyiségű friss bazsalikomhoz lehet jutni.

A pesztónak, az olasz tésztafélék elmaradhatatlan kísérőjének a terjedése arról tanúskodik, hogy tájainkon is hódít az olasz konyha divatja. A pesztó egy olasz eredetű bazsalikom alapú szósz, amelyet főtt tésztára, pizzaalapnak, csirkével, hallal lehet fogyasztani, de még kenyérre is kenhetjük. A pesztó magyar megfelelője a vagdalék szó lehetne, habár az olaszoknál gyújtőfogalomnak számít, különböző szószokra vonatkoztatják. Közös vonásuk, hogy törik-zúzzák (olaszul: pestare) a hozzávalókat. A pesto eredetileg az a mozsár, melyben az alapanyagokat hagyományos módon összetörik. Sok mindenből készülhet pesztó, az a fontos, hogy harmónia legyen az anyagok között.

A legismertebb a genovai pesztó, hét hozzávalóból áll: bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag, olívaolaj, só és bors. A mentás-fokhagymás pesztót tésztákhoz, kuszkuszsalátához, sült csirkéhez, bárányhoz, halakhoz, mártások ízesítésére, valamint paradicsomsaláta megbolondításához lehet használni. A medvehagymás pesztóhoz az a felismerés szolgált alapul, hogy a medvehagymának legcélszerűbb, és talán egyetlen tartósítási módja a pesztókészítés, mert így hónapokig, vagy akár a következő idényig is megmarad. A szarvasgombás pesztó többféle válogatott, erdei és termesztett gombából készül, szarvasgomba hozzáadásával, a legfinomabb olívaolajjal. Levesek, mártások, tészták, húsok ízesítéséhez ajánlható kiváló fűszer, mindennapi ételeinknek és ünnepi fogásainknak is tökéletes kiegészítője lehet.