2024. október 5., szombat

Bigyózik

SZÓFIGYELŐ

A bizalmas szóhasználat már régebb óta él a bigyó főnévvel (’mütyürke, figyegő, bibircsók’ stb.), újabban pedig igét is alkottak belőle. A bigyózik leginkább ’foglalatoskodik, szöszmötöl, babrál valamivel’ értelemben fordul elő: Némelyek még a telefonjukkal bigyóztak, vagy a haverjaikkal beszélgettek. – A járásnál ott tartunk, hogy ha bigyózik valamivel a kezében, akkor kapaszkodás nélkül áll, ilyenkor szól is nekem, hogy baba, nehogy lemaradjak a kunsztról, én meg túláradóan megdicsérem. – Egyébként fura, mert batyuban nem bigyózik vele, olyankor csak konkrétan megpróbál felállni, de a lábait nem húzza össze. – Csórikám így nem azzal bigyózik egész nap, hogy az így-úgy-amúgy bejuttatott kalóriákat a lehető legjobban raktározza el. – Anyu egy csomó érdekes bigyóval bigyózik a konyhapulton. Megmos dolgokat, és meghámoz dolgokat, és darabokra vág dolgokat. – Itt sem sokat bigyóztak velünk, viszont a matricavétellel meggyűlt a bajunk. – Bluetooth-val még nem bigyózok, ez lesz a következő mutatvány. – Bigyózok már jó ideje a géppel… Új net van, de a laptopon még nincs beállítva. – A második részt nem akarja elfogadni, hosszabb, mint a megengedett, Majd később bigyózok vele, most dolgom van. – Most pedig már egy másikkal bigyózok. Ezt a fajta tevékenységet hiperaktívaknak nem ajánlom.

Olykor tárgyas a vonzata az igének: Állok a széken és bigyózok mindent, ami az asztalon van. Ja, és rángatom is a széket, aminek persze rajtam kívül senki nem örül. – Bénázás a lemerülő Ipaq-kal mindenféle wifi-enabled helyeken, kóválygás az antennával, közben néznek, hogy mit bigyózok. – Volt már újratelepítés, ezt cseréltek, azt bigyóztak, és még mindig nem jó. – Eddig csak csapdát meg sima rockot bigyóztak velem. – Hani, amióta megtalálta az ujját, azt cumizza, és a feje alatti pelust és egy gyűrhető macit „bigyózik”, és magától elalszik.

Néha vonzat nélkül szerepel a bigyózik ige: Azon kevesek közé tartozik, akik valami életszagú dologhoz képesek hasonlítani a tananyagot, izézik, bigyózik, elmondja hatszor, ha kell. – Ha éppen nem makettezek, „bigyózok”, akkor valahol csavargok a világban… – Egyébként azért nem bigyózok, mert betegen fekszem, és a feleségem nehezményezné ha a paplanból félnaponta balsaport kellene takarítania. – A ház úrnője meg aránylag jól tűri, olykor tévézik, amíg bigyózok. – Ő nem ért a gyöngyökhöz, és még piszkálni is szokott, hogy mindig bigyózok… – Esküszöm, még élvezte is, hogy bigyózok a fején. – Van, hogy fél órát is el tud mojolni a címkével: bigyózik. Ez nagyon találó szó!