2024. október 5., szombat

Tépőfül

SZÓFIGYELŐ

Különös összetett szó került forgalomba néhány éve, a tépőfül: A műanyagdoboz tépőfüle sértetlen? – Azt is nagyon praktikus ötletnek tartom, hogy van hozzá ,,tépőfül", így akár bárhová el lehet vinni,és ott enni. – A zsebfedőn lévő tépőfül segíti a kesztyűvel való nyithatóságot. – Akadt olyan gyártó is, aki termékének kibontását tépőfüllel segítette a burkolat tetején. – Kinyitjuk a konzervet (van tépőfül, ne essünk neki egyből a konzervnyitóval, hanem fordítsuk meg a dobozt). – Mit kínlódik vele, mért nem használja a tépőfület?– kérdik tőle. – Mutatom neki, hogy kell, azt mondja: az a tépőfül azoknak van, akiknek nincs bicskájuk! – Nálam is a lustaság döntött, így csak az alját fúrtam ki, a tetejénél a tépőfület leszedtem, majd emellett bevágtam a tetőt két csíkban.

Különböző használati utasításokban is találkozhatunk a tépőfül főnévvel: A rózsaszín tépőfül használatával óvatosan távolítsa el a szalagot! – A tépőfület megfogva húzza le a bliszterről a védőfóliát, amíg teljes egészében szabaddá válik a kapszula. – A tépőfület megfogva húzza le a buborékfóliáról a védőfóliát, amíg teljes egészében szabaddá válik a kapszula. – Húzza hátra az egyik buborék fedőfóliájának tépőfülét, és óvatosan vegye ki a tablettát! – A gyűjtőcsomag könnyebb felbontását perforáló egység segítségével kialakított tépőfül segíti.

Hogy mi is a tépőfül? Fóliába csomagolt, konzervdobozba töltött termék használatba vételét megkönnyítő kis leffentyű, melyet meghúzva el lehet távolítani a fóliát vagy a védőszalagot, ki lehet nyitni a konzervet. Az összetétel utótagja a fül főnévnek azt az átvitt értelmét követi, amely szerint valamely tárgynak a fülkagylóhoz hasonló, kiálló, hajlított, rendszerint lyukas részét, fogantyúját, illetve könyvlapnak, levélnek, füzetlapnak háromszög alakban rendszerint jelzésként behajlított sarkát jelölik vele a beszélők. Maga a szamárfül is hasonló jelentést hordoz, azzal, hogy elsősorban valamely könyv lapjának hanyagságból keletkezett begyűrődésére, a sarkok bekunkorodására utal, olykor azonban a könyvlap felső sarkának háromszög alakban való szándékos behajtása is lehet (amikor is ezt ismertető jelként tesszük vagy pedig annak megjelölésére, hogy hol hagytuk abba az olvasást).

Több olyan összetétel is akad, amelynek tépő- az előtagja: tépőfog, tépőzár, tépőgép, tépősaláta stb. A ragadozó emlősök erős, tarajos zápfoga a tépőfog. A tépőzár ruházati tárgyakra erősített öntapadó szalag. A tépőgép hulladék anyag darálására szolgáló eszköz. A tépősaláta ((Lactuca sativa) nem fejesedik, letéphető fodros levelei vannak.