2024. október 5., szombat

Kartellgyanú

SZÓFIGYELŐ

A sajtónyelvben felkapottá vált egy jogi műszó, a kartellgyanú. Efféle címeket olvashatunk az újságokban: Kartellgyanú a magyarországi pénzintézeteknél? – Kartellgyanú a navigációs szoftverek piacán – GVH: kartellgyanú a kontaktlencse piacon – Kartellgyanú a katódsugárcső-gyártóknál – Kartellgyanú a tankönyvkiadóknál – Kartellgyanú a csomagolóanyag gyártóknál – Kartellgyanú az olajipari cégeknél Romániában – Kartellgyanú a szegedi trolibeszerzéseknél – Kartellgyanú európai e-könyv kiadók ellen – Kartellgyanú több budapesti betongyár ellen – Kartellgyanú hét hazai nagybank ellen – Kartellgyanú autóipari beszállítókkal szemben – Kartellgyanú a dinnyetermelőkkel szemben.

Ahhoz, hogy kellőképpen világossá váljon számunkra a kartellgyanú szónak a jelentése, előbb magának a kartellnek a fogalmát kell megmagyaráznunk. A kartell konkurens vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására azzal a céllal, hogy a benne résztvevő cégek nagyobb árakat és profitot érhessenek el. Manapság ez büntetendő cselekménynek számít, ezért titkosan jön létre az efféle megállapodás, a versenyjogi tilalom bevezetése előtt azonban számos országban, ágazatban nyilvánosan léteztek kartellek. Az ajánlattevő és az ajánlatkérő közötti megállapodások, összehangolt magatartások súlyosan torzíthatják a tisztességes versenyt. A kartellgyanú az ajánlatkérő jelzési kötelezettségének az az esete, amikor az ajánlatkérő alapos okkal feltételezi a versenyjog megsértését, de még nincs szó a versenyjogi rendelkezések nyilvánvaló megsértéséről (ez utóbbi a konkrét bizonyíték megléte alapján mondható ki).

Az újságírók a kartellgyanú szót általában jogi értelmének megfelelően használják: Kartellgyanú miatt indított eljárást a GVH betongyárak ellen. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú miatt eljárást folytat hat budapesti betongyár ellen - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel. – Banki kartellgyanú miatt vizsgálódik a versenyhivatal. – Kartellgyanú miatt indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal 7 magyarországi bank ellen. – Kartellgyanú egy Főtáv-pályázaton. Két céget gyanúsítanak azzal: előre lejátszották, melyik milyen áron nyeri el a korszerűsítési munkát. – Vitatja a versenyhivatal kartellgyanúját az egyik GPS-cég. – A Hungaro Flotta Kft. vitatja a céggel szembeni kartellgyanút, és minden egyéb, a társaságot negatív színben feltüntető feltételezést. – A Bankszövetség volt elnöke szerint „zaklatás” a kartellgyanú miatt indult eljárás.