2024. október 5., szombat

Demonstrátor

SZÓFIGYELŐ

Nemrégiben arról számolt be a Magyar Szó, hogy Szabadkán harminc, Újvidéken pedig hetven felsőbb éves egyetemi és főiskolai hallgató írta alá a Magyar Nemzeti Tanács által odaítélt demonstrátori ösztöndíjra vonatkozó szerződést. Ezek a hallgatók elsőéveseknek nyújtanak majd segítséget abban, hogy beilleszkedjenek, hogy könnyebben végezzék tanulmányaikat és hogy eligazodjanak az intézményrendszerben. A demonstrátorokra később is lehet számítani az oktatásban és a tudományos munkában, hiszen megtanulhatják, hogyan kell csapatmunkában dolgozni. Ezek az ösztöndíjak abban is segítenek, hogy a vajdasági magyarok ledolgozzák a többségi nemzettel szemben való képzettségi hátrányukat. A lap szerint új fogalom született térségünkben, a demonstrátor-hallgató.

Valóban jelentős kezdeményezése ez az MNT-nek, viszont új fogalomról túlzás beszélnünk. Demonstrátorok már évtizedek óta működnek különféle magyarországi és más külföldi felsőoktatási intézményekben. A dolog lényege, hogy a tapasztaltabb és szorgalmasabb hallgatók közül néhánynak külön megbízást ad a felsőoktatási intézmény. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszéke évekkel ezelőtt segédkönyvtárosként alkalmazott diákokat demonstrátori minőségben. Már jó fél évszázaddal ezelőtt ismert volt a magyar nyelvben a demonstrátor megnevezés, olyan, rendszerint felsőbb évfolyamba járó hallgatóra vonatkoztatva, aki egyetemnek, főiskolának valamely tanszékén némi díjazással járó megbízatás alapján a professzornak rendszeresen segédkezik (kísérleteket mutat be, az intézeti könyvtárat kezeli stb.).

Magyarországon a demonstrátorok általában azok a tanszékkel együttműködő hallgatók, akik a dékán megbízása alapján, ösztöndíjas vagy tiszteletbeli státusban, a tanszékvezető irányításával a Demonstrátori Szabályzatban foglaltak szerint látják el közreműködő tevékenységüket. A demonstrátorokat a tanszék vezetője választja ki, de figyelembe veszi a tanszék dolgozóinak, illetve a korábbi demonstrátoroknak a véleményét. A demonstrátor feladatai közé tartozik a tanszéki tudományos és szakmai munka segítése, a tanszék adminisztrációjában való részvétel, önálló tudományos kutatómunka végzése, diákköri konferenciákon és pályázatokon való rendszeres szereplés, a tudományos diákkör szervezésében való részvétel, a tanszéki könyvtár kezelésének segítése stb.