2024. október 5., szombat

Aranypont

SZÓFIGYELŐ

Sporthíreket olvasva efféle mondatok bukkannak fel előttünk: A 70 kilogrammosoknál Európa-bajnoki bronzérmesünk, Mészáros Anett a német Schmidtke ellen aranyponttal nyert. – Ungvári Miklós aranyponttal Európa-bajnok. – A délszláv sportoló akkor ugyancsak aranyponttal múlta felül a magyart. – Klasszisunk az azeri Tarlan Karimov ellen hosszabbításban, aranyérmet érő aranyponttal győzött. – A sportág őshazájából érkezett versenyző aranyponttal, egyetlen apró kokával bizonyult jobbnak. – Sajnos ezúttal nem mi örülhettünk a végén, a roppant kiélezett csatát végül aranyponttal a német lány nyerte. – A következő mérkőzést hosszabbításban aranyponttal, egy karfeszítéssel nyerte meg. – Következett az aranypont, ahol egy balra-válldobásból dobott egy wazarit, ezzel megnyerve a meccset.

Vajon mi az aranypont? Kapják, vagy adják? Főként küzdősportokban (cselgáncs, taekwondo stb.) alkalmazzák az aranypontot, amikor a mérkőzésen pontegyenlőség alakul ki. A további küzdelemben megszerezhető döntő pont az aranypont, aki megszerzi, az győz. Egyébként az aranypont eredetileg közgazdasági, pontosabban pénzügyi fogalom. Az I. világháború előtt az aranystandard-rendszer része volt az aranypont-mechanizmus. Azokban az időkben az arany törvényes fizetőeszköznek számított, a bankjegyeket bármikor aranyra lehetett átváltani és fordítva. Az aranypont fogalma a nemzetközi fizetési forgalomban jelentkezett, külföldi váltóknak azt a legfelső vagy legalsó árfolyamát jelentette, amelynek megfelelően az adott piac kereskedői eldönthették, hogy a külföld iránt fennálló tartozásukat az illető piacra szóló váltónak vagy aranynak küldésével egyenlítsék-e ki, illetve a külföld iránt fennálló követelésüket aranyban vagy váltó formájában hajtsák-e be (felső aranypont, alsó aranypont).

Az aranypont szó annak ellenére fennmaradt, hogy már rég megszűntek az aranyvaluták. Melléknév is jött létre belőle, az aranypontos: Az újabb aranypontos csatában Ungvári Miklós egy jukóval nyert. – Az aranypontos küzdelem végül egészen másként dőlt el… – Gáspár Eszternek nem sikerült visszaszerezni a vezetést, de Joó Abigél aranypontos győzelemmel visszaadta az esélyt. Olykor különleges jutalompontra vonatkozik az aranypont: Ezért a képért egy arany pontot kapsz, nem pirosat... – Aba ma aranypontot kapott az oviban. Ez nem akármi. Azt jelenti, hogy egész héten ügyes, szófogadó, segítőkész volt.