2024. július 17., szerda

Provokatív és figyelemfelkeltő

Kapitány Attila plakátkiállítása nyílt meg Belgrádban

– Kapitány Attila olyan művész, aki a magyar és a szerb kultúra gyökereivel is rendelkezik. Művészetének néha sokkoló végtermékeit szinte mindenhol felfedezhetjük – emelte ki Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója Kapitány Attila tervezőgrafikus plakátkiállításának megnyitóján.

Milan Radulović, a pénteken kezdődött és jövő pénteken záruló újvidéki NOMUS zenei fesztivál fő- és felelős szerkesztője elmondta, Kapitány Attila hat évvel ezelőtt készítette az első plakátját a NOMUS számára, s ezt egy Kínában megrendezett kiállításon a száz legjelentősebb plakát közé választották be.

Branislav Dobanovački tervezőgrafikus, akinek – a ma már a nagyvilágban mindinkább ismert – Kapitány Attila egykoron a tanítványa volt, a következőket mondta:

– Felismerhetők Kapitány Attila plakátjai. Átgondolt, rövid és világos formába öntött, gyakran sokkoló üzenetük van, megdöbbentik a közönségét. Ám az ilyen megdöbbentő plakátok saját maguk igazolják létjogosultságukat – emelte ki Dobanovački, aki rámutatott, éppen a kifejezésmód adja Kapitány Attila munkájának felismerhetőségét, és ez teszi őt érdekessé a grafikusok körében a világon.

Arról, hogy milyen a jó plakát, magát a művészt kérdeztük.

– Provokatív és figyelemfelkeltő – válaszolta a tervezőgrafikus.

Ennyi elég?

– Nem elég. Van még pár lényeges elem, ám a legfontosabb a figyelem felkeltése. Nem akármilyen módon és nem akármilyen eszközzel, hanem intelligensen kell kommunikálnia az emberekkel. Fontos, hogy ráirányítsa a figyelmet a mai problémákra.

 A kiállított plakátok rendkívül megdöbbentő formában közlik az üzenetüket. Szándékosan van ez így?

– Mindig a lényeget nézzük, mert az élet nem habos torta. Éppen ezért én is konkrétumokból indulok ki. Két lényeges elemmel fejezem ki magam, úgy, hogy az asszociáción keresztül minél több vizuális üzenete legyen a plakátnak.

 A plakátok többségén jelen van az emberi test vagy valamelyik része. Mit üzen ezzel?

– A testben benne van a melegség. Minden képben benne van az érzelem. Az a legfontosabb, amit az ember érez.

 Milyen szerepe van ma a plakátnak?

– Megváltoztak a plakátok, nagy hirdetőtáblákon jelennek meg, vagy animáción keresztül. Ezeket a megjelenési formákat is a tervezőnek kell kigondolnia. Továbbra is népszerű a plakát. Csak a technikája változott meg, de továbbra is üzenetet hordoz. Egy plakátnál az a legfontosabb. Mert egy jó ötlet ötven év után is az marad -- hallottuk Kapitány Attilától.