2024. július 28., vasárnap

A Habsburg-pop mestere (2.)

Beszélgetés Lázár Tibor festőművésszel, a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj idei kitüntetettjével

Lázár Tibor képzőművészi tevékenysége mellett a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos tanáraként is rendkívül fontos tevékenységet fejt ki, ráadásul a mesterségbeli fogások átadása mellett kiemelt célkitűzésének tartja a diákjai tudatának folyamatos tágítását, látószögének folyamatos bővítését is.

– Én magam nem képzőművészeti középiskolába jártam, igaz, nagyon szeretem volna, de másként hozta az élet. Éppen ezért elsősorban azt szeretném, ha Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti tagozata olyan tagozat lenne, ahova magam is szívesen jártam volna a középiskolás éveimben. A tanulóim előtt csakis akkor érzem magam hitelesnek, ha én magam is alkotok. Szóval, ha nemcsak dumálok, hanem magam is aktív művészi praxist tudok felmutatni. Amit át szeretnék vagy – a kollégák nevében is nyilatkozva – szeretnénk adni a diákjainknak, az elsősorban a mesterségbeli fogások sora, és úgy tűnik, ez eredményesen meg is valósul, hiszen a tanulóink Újvidéktől Budapestig mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kapnak a felkészültségükre vonatkozóan. Másodsorban azonban ki kell emelnem azt a „tudattágítást” is, amit végzünk. Mindezt azért tartom rendkívül fontosnak, mert úgy érzem, a vajdasági embereken egyfajta szellemi konformizmus, a saját kis világukba való bezárkózottság jelei észlelhetők, éppen ezért úgy vélem, igen nagy szükség lenne egy kis egészséges kíváncsiságra, önkezdeményezésre és hasonlókra – magyarázza Tibor, akinek nevéhez fűződik az Uncool Project létrehozása is, amelynek nem titkolt célja a fiatal vajdasági képzőművészek bekapcsolása a kortárs nemzetközi művészeti folyamatokba és az itt született alkotások megmérettetése a nemzetközi porondon.

– Idén is szereplői leszünk az Art Market Budapest elnevezésű nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárnak, amely folyamatosan erősödik, és amelynek folyamatosan emelkedik a színvonala is. Egyre nemzetközibbé válik, egyre több országból egyre több kiállító érkezik, már nemcsak Közép-Európából, hanem Amerikából és Ázsiából is, egészen Japánig. Nagyon jó érzés, hogy egy ilyen kivételes és gazdag felhozatalú mezőnyben, amelynek résztvevőit pályázat útján választják ki, mi is ott tudunk lenni. A tavalyi megjelenésünk után meghívást kaptunk Ankarába, Genfbe, Monte Carlóba és Bukarestbe is. Az ilyen vásárokon való részvétel azonban igen nagy felkészülést igényel, ugyanakkor hatalmas költségekkel is jár, nem véletlen, hogy még a különféle kereskedelmi galériák is évente legfeljebb két-három ilyen vásárt tudnak betervezni. Abban bízom, hogy egyszer megérik majd a helyzet arra, hogy az Uncool Projekt eljusson egy olyan fázisba, amelyben már lehetővé válik számunkra, hogy évente több ilyen vásárra is el tudjunk jutni – hangsúlyozza Tibor, majd a terveivel kapcsolatos kérdésre válaszolva hozzáteszi, a közeljövőben reményei szerint régi álma fog teljesülni.

– Nálam mindig az éppen készülő festmény van a fókuszban. Ez a munka azonban a közönség számára nem látható, ha csak be nem építek a műtermembe egy webkamerát, hogy élőben figyelemmel lehessen kísérni egy-egy munka létrejöttét. Ezt azonban nem tervezem. A következő, amit már a közönség is láthat majd, az az Art Market Budapesten való szereplés lesz. A másik fontos dolog, ami a közeljövőben vár rám, az az egyik legszebb szecessziós épületünkhöz, a Reichl-palotához kötődik, amelyet már jó ideje a személyes kedvencemnek tartok, és ezt csak fokozza az a tény, hogy az épület galériaként működik. Ez az épület teljes egészében képviseli azt a kort, amely miatt beleszerettem a századfordulós épületekbe. Meseszép. Mindig álmodoztam arról, hogy majd egyszer, „amikor megnövök”, kiállíthatom ott a munkáimat. Most megérkezett a meghívás, és az igazat megvallva, kissé meg is ijedtem a lehetőségtől: Vajon nem fogok majd szégyent hozni az épületre és az intézményre? Remélem, hogy nem! Mindenesetre igyekezni fogok minden tőlem telhetőt megtenni, sőt, az is megtörténhet, hogy a megnyitóra még egy új öltönyt is vásárolok majd – fogalmaz Lázár Tibor, a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj idei kitüntetettje.