2024. július 29., hétfő

Alkotótábor a zombori plébánián

A zombori Szentháromság plébániatemplom évek óta alkotótábort szervez festők, grafikusok számára. Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett eseményen a hazai alkotók mellett magyarországi és eszéki részvevők is voltak.

Ft. Josip Pekanović esperesplébános, az alkotótábor házigazdája elmondta, a szervezők célja egy olyan képgyűjtemény összeállítása, amely folyamatosan kiállítási anyagot biztosít az egykor szerzetesek lakta plébániaépület körfolyosóján, amely a vallási alkalmak mellett más napokon is arra készteti az érdeklődőket, hogy betérjenek, valamint lehetőséget nyújt arra, hogy az itt készült képek másutt történő kiállításáért cserébe Zomborba is érkezzenek vándortárlatok.

A tábor részvevőinek anyagszükségletéről, illetve egynapos ellátásáról a plébánia gondoskodik, ennek fejében ki-ki egy festményt hagy emlékül a szervezőnek.

Ezúttal húsznál több alkotó tett eleget a meghívásnak. A vidékről érkezők zömmel a városban, illetve a templomban állították fel festőállványukat, míg a helybeliek a sekrestye előtti folyosón ragadtak ecsetet, merthogy az őszi színeket öltő, gondozott kert is ihlető erővel hat.

Az egynapos alkotótábor körüli szervezőmunkák elvégzését Cecilija Miler és Visinka Jenő helybeli festők vállalták.