2024. július 17., szerda

30 éves a Q csoport

Szép számú érdeklődő gyűlt össze tegnap a Q csoport harmincadik évzáró tárlatának megnyitóján a szabadkai Szabadegyetem galériájában. Mintegy 10 alkotó művei kerültek a falakra, valamint a festményeken kívül szobrokat és kerámiatárgyakat is láthattunk. A kiállítást Mile Tasić műkritikus és Bencsik István újságíró nyitotta meg. Az ünnepi beszédekben arról is szó esett, hogy Török István, a Q csoport alkotója visszavonul, nem vezeti tovább a csoportot, hiszen mint mondta, 30 év nagy idő. Ám mindez nem jelenti azt, hogy eltűnik a csoport szeme elől.

– Az utóbbi időben többször elgondolkodtam azon, hogy túltelítődve nosztalgikus érzésekkel a régi idők iránt vajon nem erőltetem-e rá magam túlzottan a kollégákra. Lehet, hogy a fiatalok új színt vinnének be a csoport életébe – hallottuk Török Istvántól.

A csoport nevében Szöllősi Anna elmondta, törekedni fognak arra, hogy a csoport továbbra is életben maradjon.

Bencsik István hangsúlyozta, a csoport megalkotásakor ezek az emberek valami jót akartak tenni, ami mindenkinek tetszik, jót tesz.

– Ez a tűz ég, mindig vannak, akik táplálják, és vagyunk mi, a közönség, akik melegedhetünk a lángjánál, de ez a tűz fényforrás is, útjelző is. És ha a csoportvezető vissza is vonul, még létezik a kovász, amely összefogja a Q csoport tagjait – mondta Bencsik.