2024. július 16., kedd
A Vajdasági Múzeumban

Kis formátumú szentképek bemutatója

Tempus Sanctorum névvel kiállítás nyílt csütörtökön a Vajdasági Múzeumban, Újvidéken. A tárlat témája a római katolikus ikonográfia fejlődése a tizenkilencedik század második és a huszadik század első felében.

A tárlat több szempontból is fontos, hiszen ez az első ilyen témájú projektum, amelyben a kiállításra szánt kis formátumú ikonokat, szentképeket múzeumi kritériumok szerint rendszerezték, dolgoztak fel.

Dariuš Samii történész, a kiállítás szerzője a nyitóbeszédében megjegyezte, hogy a múzeumban kiállított képek több okból is érdekesek lehetnek. Elsősorban például maga a kiállított anyag három nyelvű: magyar, német és francia. Másodsorban pedig több esetben lehetnek eltérőek a kiállított képek a pravoszláv ikonoktól, hiszen a szentek sok esetben inkább keresztény szimbólumot hordoznak a képeken, inkább mellékszereplők, míg a pravoszláv ikonográfiában legtöbbször központi helyet kapnak. Végül pedig megjegyezte, hogy a kiállítás, mint olyan, nemcsak egy bizonyos témát jár körül, elemez, mutat be, hanem több más múltbéli trendbe enged betekintést, legyen az ábrázolásmód, elkészítés és hasonlók.