2024. július 29., hétfő

Konjović rajzai Zomborban

Hétfőn este fél hétkor Az önkereső Konjović címmel nyílik kiállítás Milan Konjović korai rajzaiból és akvarelljeiből a festőről elnevezett zombori galériában.

Mraković Péter, a képtár igazgatója és egyben a kiállítás összeállítója elmondta, hogy idén főként a külföldi tárlatokra összpontosítottak, ugyanakkor komoly átalakítást végeznek a galéria emeleti kiállítótermén, így az állandó kiállítás mellett voltaképpen ez lesz az egyetlen idei tematikus tárlat az intézményben.

A múlt század húszas éveiben Konjović, elhagyván az akadémiát, szakított a szigorú akadémizmussal, a modernizmus irányába fordult, de úgy érezte, gondjai vannak a rajzzal, és a formával általában. Festőtársai hatására, miként azok maguk is, mégis visszatért az akadémizmushoz, másolni kezdte a hajdani mesterek műveit. Egyik életrajzírójának erről ki is fejtette, hogy a másolás nem egyszerű gyakorlás, mert ha anélkül másolunk, hogy igyekeznénk megérteni a kép alkotójának szándékát, eljárását, csak a kép felületét lehet lekopírozni. Konjović ennél többre vágyott, meg akarta érteni az alkotási folyamat lényegét, ezért rajzaiban az emberi testre és a portréra összpontosított, hogy a klasszikus képzőművészeti eljárás útján eljusson a gesztus, a vonalkezelés korszerű értelmezéséhez, amivel az adott pillanatot a maga realitásában tudta ábrázolni. Az alkotói önkeresés fontos időszaka dokumentumainak tartom ezeket a munkákat, ezért építettem rájuk a tárlatot – hallottuk előzetesként a képtár igazgatójától.

A tárlaton összesen tizenöt rajz és akvarell lesz megtekinthető.