2024. július 29., hétfő

Milyen a jó fedőlap?

Szalma Viktória grafikusművész, három díjazott könyv tervezője: A könyv egész külalakjának összhangban kell lennie a tartalommal

Három olyan könyvet is díjaztak nemrégiben a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton, amelyek tervezője, illetve illusztrátora Szalma Viktória szabadkai grafikusművész.

Ezek Ninkov Kovacsev Olgának a Vajdasági Szép Magyar Könyv Díjjal kitüntetett Az idő arcai című könyve, valamint Ninkov Kovacsev Olga és Ljubica Dulić Vuković Szecesszió a szabadkai közgyűjteményekben című, különdíjjal jutalmazott műve, amelyek fedőlaptervét, formatervezését, tördelését Szalma Viktória végezte. E két kiadvány a Szabadkai Városi Múzeum kiadásában jelent meg. A 2013-as év legszebb gyermek- és ifjúsági könyvének járó díjat az Ezüsttulipán című válogatáskötet érdemelte ki, e könyvet Szalma Viktória illusztrálta, az ő munkája a fedőlapterv, a dizájn, a tördelés is. A kiadvány a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. és a Jó Pajtás közös kiadásában jelent meg.

– Miközben lapozgatom, olvasgatom a kéziratot, először „fejben” alakítom ki a könyv kinézetének alapkoncepcióját. A fedőlap tervét először ceruzával, papírra készítem el nagy vonalakban, ez még nincs teljesen kidolgozva, kiszínezve. Ezt viszem számítógépre és ott dolgozom rajta tovább. Mindig arra törekszem, hogy a könyv fedőlapja a tartalom lényegét ragadja meg, az egész könyv stílusának, kinézetének szintén összhangban kell lennie a tartalommal – osztotta meg velünk tapasztalatait Szalma Viktória. Kérdésünkre a következőképp fogalmazta meg, hogy milyen a jó fedőlap:

– Letisztult, egyértelmű, áttekinthető, nem túlzsúfolt, hanem egy-két lényeges elemet tartalmaz. A betűtípusnak, az elrendezéseknek is tükröznie kell, hogy miről szól a könyv. Ez lényeges, mert a kirakatban először ez hívja fel az olvasó figyelmét a kiadványra. A modern stílusirányzatok is épp ilyenek: a minimalizmus felé mutatnak, nem pedig a telezsúfolt, nagyon színes fedőlapot részesítik előnyben. A fedőlap nagyon fontos, aki nem olvasott másutt a könyvről, ez a kedvcsináló ahhoz, hogy belelapozzon – hallottuk Szalma Viktória grafikusművésztől, akinek a művészi alkotómunka mellett polgári foglakozása is van: a szabadkai J. J. Zmaj iskola képzőművészet szakos tanára.